Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Linda Chapman: Cukor & fahéj

2021/04/01. - írta: Ildikó_2

Jóbarátok Sütibolt

Hannah nincs könnyű helyzetben: új város, új iskola, új család. chapman_cukor_es_fahej.jpg

A 11 éves kislány édesanyjával, nevelőapjával és mostohatestvéreivel Ashinghambe költözik, hogy anyukája megvalósíthassa régóta dédelgetett álmát: nyisson egy pékséget. A Cukor & fahéj üzlet sokféle kenyeret és süteményt kínál, de a vevők csak szállingóznak. Hannah ötletelni kezd, hogyan menedzseljék az üzletet; közben egyre jobban aggódik az új iskola miatt. Megismerkedik Miával, a visszahúzódó, félénk kislánnyal, akit mindenki beképzeltnek gondol, pedig csak arról van szó, hogy nagyon nehezen barátkozik. Ő szintén imád sütni, így rögtön lesz közös témája a két lánynak. A szomszédjában lakó néni pedig bemutatja az unokáját, Alice-t, akivel első pillantásra szimpatizálnak egymással, sőt, Alice barátnőivel is megismerkedik Hannah. Így már kevésbé tart az új iskolától, de a bolt fellendítése továbbra is várat magára.

Kiderül, hogy Paulának, a pékség alkalmazottjának az unokaöccse egy nagyon beteg kisfiú, akinek a műtétjére rengeteg pénzt kéne gyűjteni; az unokahúga pedig az a hetedikes lány, aki terrorizálja a kisebbeket, még Mia pénzét is elszedi. Hannah agyal és süt, majd besegítenek az új barátnők is, így talán minden jóra fordul!

Ha kíváncsi vagy rá, mit sütnek ki a lányok (ténylegesen és a szó átvitt értelmében is!), olvasd el Linda Chapman könyvét!

Sőt, Te magad is megsütheted a Tündértortát és a Skót vajas kekszet is!

Íme Hannah kedvenc Tündértorta receptje:

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 175 g apró szemű kristálycukor (előállítható a szokásos kistálycukor finomabbra őrlésével)
  • 225 g finomliszt
  • 3 nagy tojás
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 80 ml tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat vagy másfajta ízesítő

Eszközök:

  • muffintepsi
  • 12 db muffinpapír

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport és a sót.tundertorta_1.jpg
  3. Egy másik tálban turmixoljuk simára a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat is. minden egyes tojás hozzákeverése után kaparjuk vissza az elegybe az edény oldalaira verődött krémet.
  4. Adjuk a krémhez a lisztkeveréket, a tejszínt és a vaníliakivonatot (vagy más ízesítőt), és kézimixerrel vagy fakanállal keverjük össze. Vigyázzunk azonban, hogy ne keverjük túl sokáig, mert a végeredmény rágós lehet.
  5.  Helyezzük a muffinpapírokat a muffintepsibe, és töltsük meg a kosár háromnegyedéig tésztával!tundertorta_2.jpg
  6. Tegyük be a tálcát az előmelegített sütőbe 30 percre vagy míg a sütemény teteje világos aranybarnára nem sül. 
  7. Vegyük ki a sütőből, és helyezzük a kosárkákat rácsra hűlni. A tésztának a dekorálás előtt teljesen ki kell hűlnie! 

tundertorta_3_1.jpg

tundertorta_4.jpg

Egy kis plusz infó: a Kuckókönyvtár cukrásza, Cili sokallta a cukor mennyiségét, csökkentette 120 grammra, így is kellőképpen édes lett.  Csokicseppeket tett a tésztába, a süti tetejére, amelyikre nem jutott csoki, arra dekorcukor került. A húsvétra készülve ünnepi nyuszis díszt kaptak Cili tündértortácskái.

 

 

 És Hannah másik kedvence: Skót vajas keksz

Hozzávalók:

  • 40 g kristálycukor
  • 15 g porcukor
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj, felkockázva
  • 130 g finomliszt + liszt a nyújtáshoz
  • 40 g rizsliszt (ha nincs otthon, használhatunk helyette 35 g réteslisztet)
  • egy kis só

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  2. Tegyük a vajat egy tálba, és fakanállal keverjük puhára. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük habosra!
  3. Szitáljuk a lisztet és a rizslisztet a cukros vajba, majd gyúrjuk sima tésztává, és formáljuk gömbbé. A tésztagömböt tekerjük fóliába, és legalább 15 percre helyezzük a hűtőbe.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és vegyük elő a tésztát a hűtőből. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3 mm vastagra, majd egy közepes kiszúróformával vágjuk ki, és fektessük a tepsire a kekszeket.
  5. Süssük a sütő középső rácsán kb. 30 percig vagy míg világos aranybarna színt nem kap.
  6. Kivesszük, kihűtjük, megesszük!

Hannah tippjei a vajas keksz elkészítéséhez:

  1. Ne keverd a tésztát túl sokáig, mert kemény lesz a keksz!
  2. Nyújtásnál a tésztának hidegnek kell lennie. Ha felmelegszik, tekerd vissza a fóliába, és tedd be még tíz percre a hűtőbe!

Kihívás Kérdés: Egy csokoládéfajtán kívül mit neveznek még trüffelnek?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr7216486778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása