Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Sült tejbeköles „karácsonyi köntösben”

2023/12/16. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

sult_tejbekoles_4.jpgEz a finom és mutatós desszert, több édesség jegyét is magán viseli. Kicsit a rizskoch, a máglyarakás, illetve a flódni ízei is visszaköszönnek benne, szóval mondhatni, hogy ez egy „karácsonyi fúziós édesség”😊

A sütemény alapját egy finom sült tejbeköles réteg adja, amelyen lekvár, mák, valamint alma található, és mindezek megkoronázásaként sült tojáshab egy kis lekvárral megbolondítva.

Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, és hűtőben tárolni, hogy szépen lehessen szeletelni, és tálalni.

Hozzávalók egy 25*20-as tepsihez

A tejbeköleshez

  • 20 dkg köles
  • 1,5 dl víz
  • 4 dl tej
  • 10-15 dkg cukor
  • 3 dkg kókuszzsír
  • 3 tojássárgája
  • 1-2 ek liszt (én zablisztet használtam)

A mákos réteghez:

  • 10 dkg mák
  • 5-7 dkg cukor
  • 0,5-0,7 dl víz
  • 2 közepes méretű alma
  • kb 6-8 ek lekvár ( én barackot használtam)
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A kölest kb 20 percre beáztatjuk, majd egy edényben feltesszük főni vízben, utána, amikor már elfővi a levét, akkor felöntjük tejjel, kb 10-15 percig főzzük, közben beletesszük a kókuszzsírt is, és amikor már jól elfőtte a levét, akkor keverjük hozzá a cukrot, majd a tűzről levéve fedő alatt még hagyjuk, hogy a tejbeköles jól megszívja magát. Amíg hűl a kölesünk, addig reszeljük le az almákat, illetve készítsük el a mákos réteget, amelyhez a mákot daráljuk le, és tegyük egy tálba, a vizet kezdjük el forralni, és mikor már meleg, akkor keverjük bele a cukrot, és ezzel a cukorsziruppal öntsük le a mákot.

Ha már hűlt a tejbeköles, és már csak langyos, akkor keverjük bele a tojássárgákat, illetve a 2 ek lisztet. Ha ez megvan, akkor simítsuk bele a kivajazott és morzsával megszórt tepsibe. 

sult_tejbekoles_5.jpgTegyük be a sütőbe és kb 30-35 percig süssük, majd vegyük ki, és várjuk meg, amíg kihűl. Ezután kenjük rá a lekvárt, aztán a mákos réteget, és végül tegyük rá a lereszelt és kinyomkodott almát is.

Süssük tovább kb 30-35 percig, eközben verjük fel habbá a tojásfehérjét, amikor már egész jó, akkor keverjük hozzá a lekvárt, és azzal még verjük egy kicsit, tegyük ezt is a tetejére, és süssük aranybarnára.

Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, így lesz igazán szépen szeletelhető (ahogy írtam az elején is nyugodtan meg lehet csinálni egy nappal előtte is).

Jó étvágyat hozzá!

Egy ilyen csodálatos karácsonyi hangulatú süteményhez stíldiotoro.jpgszerűen karácsonyi könyv dukál. Személy szerint nekem az egyik nagy kedvencem a Diótörő, amelyet így ünnepek tájékán még a mai napig szívesen előveszek. Számtalan feldolgozása született, én most a Varró Dániel féle Diótörőt ajánlom mindenki figyelmébe, amelyet Szegedi Katalin illusztráció tesznek még élvezetesebbé.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2818280159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása