Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Gluténmentes túrós-habos szelet

2023/11/15. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

turos_habos_1.jpgA fenti desszert nemcsak könnyen elkészíthető (a tésztát még nyújtani sem kell), hanem egészséges és mutatós is, így bármely ünnepi asztal dísze lehet. Édes túrós-vaníliás töltelék, amelyet megkoronázunk egy lekváros sült hab réteggel, és mindez egy finom tésztaalapon. Ezzel a süteménnyel egyszerűen nem lehet hibázni

Hozzávalók a tésztához (20*33 cm-es tepsihez)

  • 18 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg margarin/vaj
  • 5 dkg porcukor vagy más édesítő porított változata, például: nyírfacukor vagy eritrit
  • 2 db tojás
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 kk sütőpor/szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 25-30 dkg tehéntúró
  • 5 db tojás (kettő a töltelékbe + három a tetejére a sült habhoz)
  • 1 csomag vaníliás cukor (ebből is van nyírfacukros változat)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (ebből is van gluténmentes változat)
  • 10 dkg cukor/nyírfacukor/eritrit
  • 1 csipet só
  • 2-3 ek tejföl/2-3 dl tej
  • 1 kis üveg baracklekvár (opcionális)
  • 5-10 dkg cukor/nyírfacukor/eritrit (opcionális)

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (én ebben a sorrendben szoktam: (kukoricaliszt, sütőpor, margarin, porcukor, tejföl, végül a tojás), majd az elkészült tésztát kézzel belesimítjuk, nyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.turos_habos_3.jpg

Utána elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sárgáját összekeverjük a cukorral, illetve a pudingporral, majd hozzátesszük a túrót. Aztán pedig ehhez hozzátesszük a habot, illetve 2-3 ek tejfölt, valamint kb fél-egy dl tejet. A hozzávalóknál több tej van feltüntetve, ez nem véletlen, ugyanis, ha valaki nem szeretne tejfölt vagy tojáshabot tenni bele, akkor lehet nyugodtan 2-3 dl tejet tenni a masszába ezek helyett.

Ha elkészült a töltelék, akkor rásimítjuk a tésztára, és kb 160 fokon 35-40 percig sütjük (ne felejtsük el a sütési idő mindig sütőfüggő). Miközben sül a sütemény, elkészítjük a tojáshabot a tetejére. Ehhez szétválasztunk három tojást, majd a fehérjét kemény habbá verjük (én kb 2-3 ek baracklekvárt szoktam is beletenni, de ha valaki cukrot használna inkább, az is teljesen megfelelő). 

Akkor jó a sütemény, ha már  a túrós töltelék csak  a közepén rezgős, de a többi részen nem. Ha ilyen, akkor kivesszük és rátesszük a tojáshabot, még kb 15-20 percig sütjük, addig, míg a hab már egy kis karamell színt kap. Teljesen kihűtve vágjuk csak fel, mert különben előfordulhat, hogy szétesik.

Jó étvágyat hozzá!

turos_habos_2.jpgA sütemény készítése közben, elnézve ezt a sok fehér színt, akarva-akaratlan a tél, illetve a havazás jutott eszembe. Ha a finom, melengető édesség mellé valami igazán bájos és kedves téli történetre vágynátok, akkor feltétlen olvassátok el Cynthia Paterson: Foxwoodi mesék sorozatának A bűvös szán című részét, amely gyönyörű illusztrációval még szebbé teszi az ünnepi, karácsonyi időszakot.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr718258271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása