A fenti desszert nemcsak könnyen elkészíthető (a tésztát még nyújtani sem kell), hanem egészséges és mutatós is, így bármely ünnepi asztal dísze lehet. Édes túrós-vaníliás töltelék, amelyet megkoronázunk egy lekváros sült hab réteggel, és mindez egy finom tésztaalapon. Ezzel a süteménnyel egyszerűen nem lehet hibázni☺
Hozzávalók a tésztához (20*33 cm-es tepsihez)
- 18 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg margarin/vaj
- 5 dkg porcukor vagy más édesítő porított változata, például: nyírfacukor vagy eritrit
- 2 db tojás
- 1-2 ek tejföl
- 1 kk sütőpor/szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 25-30 dkg tehéntúró
- 5 db tojás (kettő a töltelékbe + három a tetejére a sült habhoz)
- 1 csomag vaníliás cukor (ebből is van nyírfacukros változat)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (ebből is van gluténmentes változat)
- 10 dkg cukor/nyírfacukor/eritrit
- 1 csipet só
- 2-3 ek tejföl/2-3 dl tej
- 1 kis üveg baracklekvár (opcionális)
- 5-10 dkg cukor/nyírfacukor/eritrit (opcionális)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (én ebben a sorrendben szoktam: (kukoricaliszt, sütőpor, margarin, porcukor, tejföl, végül a tojás), majd az elkészült tésztát kézzel belesimítjuk, nyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Utána elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sárgáját összekeverjük a cukorral, illetve a pudingporral, majd hozzátesszük a túrót. Aztán pedig ehhez hozzátesszük a habot, illetve 2-3 ek tejfölt, valamint kb fél-egy dl tejet. A hozzávalóknál több tej van feltüntetve, ez nem véletlen, ugyanis, ha valaki nem szeretne tejfölt vagy tojáshabot tenni bele, akkor lehet nyugodtan 2-3 dl tejet tenni a masszába ezek helyett.
Ha elkészült a töltelék, akkor rásimítjuk a tésztára, és kb 160 fokon 35-40 percig sütjük (ne felejtsük el a sütési idő mindig sütőfüggő). Miközben sül a sütemény, elkészítjük a tojáshabot a tetejére. Ehhez szétválasztunk három tojást, majd a fehérjét kemény habbá verjük (én kb 2-3 ek baracklekvárt szoktam is beletenni, de ha valaki cukrot használna inkább, az is teljesen megfelelő).
Akkor jó a sütemény, ha már a túrós töltelék csak a közepén rezgős, de a többi részen nem. Ha ilyen, akkor kivesszük és rátesszük a tojáshabot, még kb 15-20 percig sütjük, addig, míg a hab már egy kis karamell színt kap. Teljesen kihűtve vágjuk csak fel, mert különben előfordulhat, hogy szétesik.
Jó étvágyat hozzá!
A sütemény készítése közben, elnézve ezt a sok fehér színt, akarva-akaratlan a tél, illetve a havazás jutott eszembe. Ha a finom, melengető édesség mellé valami igazán bájos és kedves téli történetre vágynátok, akkor feltétlen olvassátok el Cynthia Paterson: Foxwoodi mesék sorozatának A bűvös szán című részét, amely gyönyörű illusztrációval még szebbé teszi az ünnepi, karácsonyi időszakot.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.