Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Almás-morzsás

2021/06/02. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

almas_morzsa_3.jpgHa teljes ötlettelenségben, mondhatni gasztronómiai alkotói válságban vagyunk, akkor egy remek „mentőöv” a morzsa sütemény, vagy angol nevén a crumble. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, remek kísérője – főleg nyáron - a fagylalt vagy a puding. Egyszerűen ellenállhatatlan, mindenképpen próbálják ki.

Hozzávalók (27x18-as tepsihez)

  • 6 db közepes alma
  • 1-2 fahéjrúd vagy 2-3 tk fahéj
  • 3-4 ek nyírfacukor/cukor
  • 5-7 dkg zabliszt (lehet hagyományos is)
  • 4-6 dkg vaj
  • 2-3 marék apróra vágott dió
  • 1-2 marék mazsola (opcionális)

Elkészítés:

almas_morzsa_2.jpgAz almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, kevés vízzel egy lábasban feltesszük főni, hozzátesszük a fahéj rudakat, illetve a nyírfacukrot. Miután a levét teljesen elfőtte és megpuhult, kivajazott tepsibe tesszük (természetesen a fahéjrudak nélkül). Ezután a diót apróra vágjuk, és elkészítjük a morzsatésztát, amely lényegében azt jelenti, hogy a liszthez hozzátesszük a vajat, és a kezünkkel eldolgozzuk, míg morzsalékos tésztát nem kapunk. Ha ez elkészült, akkor először a diót, majd a morzsatésztát ráhalmozzuk az almás rétegre. (Ha valaki szereti, akkor tehet bele beáztatott mazsolát is.) Előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.  

Jó étvágyat hozzá!

almas_morzsa_4.jpgMint mondtam ez a sütemény kiváló, ha nincs semmi ötletünk.  Apropó ötlet! Vannak olyan szerencsések, akik sosincsenek ötlet híján, mindig újabb és újabb dolgok jutnak eszükbe. Pontosan ilyen Nick és Tesla is - a zseniálisan kreatív kamasz testvérpár -, akik szüleik váratlan munkaügyben való utazása miatt a kissé hóbortos feltaláló bácsikájukhoz lesznek „száműzve”. Ha kíváncsi vagy, milyen kalandokba keverednek, milyen zseniális találmányaik vannak - amelyeket, köszönhetően a leírásoknak, akár Te is elkészíthetsz -, akkor kukkants be Nick és Tesla veszélyes laboratóriumába.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8016579590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása