Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Narinder Dhami: Meggyőző érvek

2024/02/05. - írta: KapuZs

Jane Austen korának, a 19. század elejének egyik legérdekesebb szerzője. Nő létére nem restellt hajadon maradni, és a regényeiből megélni, melyek finom humorral és sok-sok kritikával mutatták be Anglia régens kori társadalmát.

narinder_dhami.jpgHogy miért is írok Austenről? Azért, mert Narinder Dhami, akit szerzőként jelöl meg ez a kötet „csak” újrameséli a világhírű írónő egyik regényét, azaz elhagyja az (egyébként varázslatos) tájleírásokat, a lelkek vergődésének hosszadalmas ismertetését, a szórakoztató (bár kissé dagályos) párbeszédeket, vagyis leegyszerűsíti, és a mai fiatalok számára is fogyaszthatóvá teszi a Meggyőző érveket

Sir Walter Elliot – egyelőre – gazdag ember, aki fényűző és gondtalan életet él. Három lánya közül Mary már férjhez ment, és elköltözött otthonról, Elisabeth, aki a leginkább hasonlít apjára, csak az új ruháknak, a mulatságoknak él, és várja, hogy felbukkanjon a megfelelő férj, míg Anne – történetünk hősnője, a szürke kisegér – szelíden és teljesen hiábavalóan - próbálja őket némi takarékosságra rávenni. Ő még mindig a szívét fájlalja, ami nyolc évvel ezelőtt szinte meghasadt, amikor is felbontotta a jegyességét Frederick Wenworth kapitánnyal, aki akkor még csak hatalmas tervekkel, de üres zsebbel rendelkezett. 

Sir Walter - mivel hiúságának és kényelmének egyetlen darabkájáról sem tud lemondani, így - kénytelen bérbe adni birtokát, és elköltözni Bath-ba, ahol úgy folytathatja, ahogy eddig Kellynch Hall-ban.

Míg apja és nővére berendezi új otthonukat, addig Anne meglátogatja Mary-t a közeli Uppercross Cottage-ben, ahol két kisfiát neveli. Apósa és anyósa, valamint két fiatal sógornője a „nagy házban” lakik, ahová gyakran hívják meg Anne-t is. Egy napon megjelenik ott Frederick Wenworth is, aki immár jómódú és magányos (!) úriember. Anne ráébred, hogy még mindig szerelmes belé, de a kapitány szóra is alig méltatja. Így hősnőnk tehetetlenül szemléli, hogyan kacérkodnak vele Mary sógornői, és szívszorongva várja: vajon melyiküket veszi majd feleségül. 

Csendesen folydogáló életüket két baleset szakítja meg: először Mary kisebbik fia esik le a lépcsőről, majd – a Bath-ba költözést követően – egyik sógornője meggondolatlanul leugrik a tengerparti sétány korlátjáról, és elveszíti az eszméletét. Mindkét helyzetet Anne menti meg, aki gyengéden, de határozottan és hatásosan intézkedik. 

Bath-ban, ahol immár az egész társaság együtt van, vidám élet folyik: vásárolgatások, kocsikázás, séták a tengerparton, valamint fogadások és bálok minden este. Mindeközben Anne-nak két udvarlója is akad, de egyik sem kerül olyan közel hozzá, hogy komolyan elgondolkodjon a házasságon. 

Vajon Anne is teljesíti kötelességét, és férjhez megy egy jómódú és rangban megfelelő úriemberhez? Netán pártában marad? Vagy mégis másképp alakul a sorsa? Mindenre választ kapsz, ha elolvasod ezt a humorral megfűszerezett és remek karakterekkel tűzdelt regényt. 

Églantine Ceulemans rajzai még inkább kiemelik az eredeti mű humorát, és segítenek Neked eligazodni a díszes társaságban.

Ha titokban Te is belenéztél a Downton Abbey egyik-másik részébe, és kedvedre való ez a korszak, akkor ne habozz, vedd kézbe Jane Austen műveit eredetiben, és garantálom, hogy nem fogsz csalódni!

Ajánlom 15 éves kortól mindenkinek, aki nem rest megismerkedni egy letűnt korszak fény- és árnyoldalaival. 

KÉRDÉS Hogy hívják Anne anyai barátnőjét? 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9118310125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása