Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Katya Balen: Október, Október

2023/09/20. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

oktober.jpgOktóbernek nemcsak a neve különleges, hanem az élete is, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy egy erdőben nőnek fel. A tizenegy éves kislány apukájával egy Londonhoz közeli erdőben él, egy otthonos faházban. Évente egyszer mennek csak be a városba, hogy beszerezzenek olyan dolgokat vagy élelmiszert, amelyet nem tudnak megtermelni. A kislány szabadon és boldogan él imádott édesapjával, ahogy ő fogalmaz: „ Az erdőben lakunk, vadak vagyunk”.

A kislány sok mindent tud az állatokról, a fákról, a természet csodáiról, akár a  felhők alakjából meg tudja állapítani, hogy eső vagy hó közeleg. Nem hiányzik neki senki és semmi, imád olvasni (a szobája tele van könyvekkel), bóklászni az erdőben, és „kincsek” (elhullatott madártoll, egy-egy szép kavics) után kutatni; úgy érzi, hogy így kerek és teljes az élete. 

Apját mindennél jobban szereti, alig emlékszik már édesanyjára, aki elhagyta őket, amikor Október még csak négyéves volt. Jóllehet az asszony mindent megtesz, hogy újra felvegye a kapcsolatot a lányával (rendszeresen küld levelet), illetve Október édesapja is próbálja rábeszélni a kislányt, hogy olvassa el édesanyja leveleit, a lány hajthatatlan, egyik levelet sem bontja fel, teljesen elzárkózik az édesanyja mindenféle közeledésétől.

Ezért is éri derült égből villámcsapásként, hogy amikor édesapját baleset éri (amiért Október magát okolja), akkor édesanyjához kell költöznie a zajos, hangos városba, Londonba.

Igazi megpróbáltatás ez a kislány számára: kiszakadni a megszokott környezetéből, elszakadva imádott édesapjától.

A finoman és érzékenyen megírt regényből megtudhatjuk, hogyan fedezi fel Október ezt a számára teljesen idegen világot, és milyen változásokat idéz elő benne mindez.

Egyszerre elgondolkodtató és megható, kalandos és finom humorral átszőtt történet ez a szeretet, az összetartozás és önmagunk megismerésének fontosságáról.

Ajánlott korosztály 9-10 éves kortól 120 éves korig

KÉRDÉS: Miért magát okolja Október az apukája balesete miatt?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8318206411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása