Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Turbuly Lilla: Pestre fel!

2023/05/02. - írta: KapuZs

turbuly_kep.jpgBizony nem lehet könnyű 13 évesen egy kedves, ámde kissé mafla apával és egy 7 éves öcsikével együtt élni, ráadásul távol a szülőfalutól, itt, a nyüzsgő Budapesten!

Pedig Csík Boglárkának éppen ilyen élet jutott. Szülei két évvel ezelőtt elváltak, és most, hogy édesanyja ikreket vár, és kórházban kell töltenie az utolsó hónapokat, a Veszprém melletti kis faluból Istivel együtt felköltöznek Pestre apukájukhoz, aki villamosvezető.

Új osztályában a menő csajok állandóan cikizik, és tájszólása miatt Tanyaboginak csúfolják a háta mögött. De Bogit nem akármilyen fából faragták! Otthon takarít, mos, vasal, és gondját viseli az öccsének, a suliban pedig egészen jól helytáll. Kivéve persze angolból, abból bizony nagyon le van maradva. Szerencsére nem mindenki undok vele; Zorka, egy csendes, de nagyon okos lány veszi pártfogásába.  Zorka tényleg jó barátnő: nemcsak kisegíti őt néhány trendi ruhadarabbal, hanem megkéri édesanyját is, hogy korrepetálja Bogit angolból. Persze, hogy együtt mennek el a színjátszó körbe is, ahol egy mai fiatalokról szóló darabot fognak bemutatni. Mivel Karcsi bácsi, a darab rendezője nagyon is kedvesnek tartja Bogi tájszólását, komoly szerepet kap az előadásban. Egy szókimondó, vicces lányt alakít, és néhány jelenetben Zolival, a szemüveges, nyolcadikos sráccal játszik együtt, aki hasonló karaktert kap. 

Ha néha hazalátogatnak, Bogi már otthon sem lehet igazán gyerek, mert édesanyja állandóan holtfáradt, főként miután az inkubátorból kikerült az ikreket is hazavihetik. Persze, hogy itt is segítenie kell!

Pesten pedig most már rengeteg dolga mellett a szereptanulás is várja. Segítséget is kell kérnie Jutka nénitől, a kedves és kissé gömbölyded szomszédasszonytól, aki csodás sütiket süt, és még Istiről is gondoskodik olykor. De hogy még fokozzam a feszültséget: kiderül, hogy a darabbéli főszereplő lányt a mamája nem engedi játszani, így Bogira osztják ezt a szerepet, ráadásul a kisöccse váratlanul rosszul lesz…

Mi történik Istivel? Hogy sikerül az előadás? Összejönnek-e ismét a szülei, vagy apukája új társra talál? És – talán - Boginál is beköszön az első szerelem?

A válaszokat megtalálod, ha elolvasod Turbuly Lilla vicces és tanulságos regényét, miközben bejárod vele együtt Pest utcáit és tereit☺.

Ajánlott korosztály: 12-15 éves korig

KÉRDÉS: Miért lett villamosvezető Bogi papája?

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr7218113320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása