Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Gluténmentes “csudaalmás”

2022/11/06. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

Egy csuda finom, csuda könnyen elkészíthető, csuda egészséges süteményt ajánlok most figyelmükbe. Az alma szerelmeseinek különösen ajánlom, hiszen az édesség fő összetevője ez a finom, zamatos gyümölcs.

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:

  • 5 db alma
  • 3 db tojás
  • 8 dkg mandulaliszt
  • 4 dkg kókuszliszt
  • 8 dkg zabliszt
  • 1 csomag sütőpor (gluténmentes), de lehet használni szódabikarbónát is
  • 10 dkg eritrit/nyírfacukor + 3 ek. nyírfacukor/eritrit
  • 3-4 ek. tejföl
  • 8 cl olívaolaj
  • 3 kk. fahéj
  • 2 marék apróra vágott dió

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd kicsit félretesszük. A diót apróra felvágjuk.csuda_3.jpg

A tésztához előveszünk két edényt, az egyikben összekeverjük a tojásokat a 10 dkg nyírfacukorral/eritrittel , hozzátesszük az olajat, illetve a tejfölt. A másik edényben pedig elkeverjük a liszteket a sütőporral. Majd a nedves hozzávalókhoz hozzátesszük a szárazat, és csomómentesre keverjük, míg egy sűrű palacsintatészta szerű állagot nem kapunk. Előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra, és a tészta bő felét a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, simítjuk. Ekkor gyorsan az almát megszórjuk az őrölt fahéjjal, illetve a 3 ek. nyírfacukorral és összekeverjük. (Ha esetleg túl sok levet eresztene, akkor egy kicsit nyomkodjuk ki az almát, de ha úgy érezzük, hogy nincs túl sok leve, akkor ez nem szükségeltetik.) Majd az almát egyenletesen ráterítjük a tésztára, ráöntjük a tészta másik felét, és megszórjuk az apróra vágott dióval. 15 perc elteltével kissé vegyük vissza a hőfokot, és kb. 40-45 percig süssük még. Ne feledjük, a sütési idő mindig sütőfüggő! Kockákra vágva tálaljuk. jó étvágyat kívánunk hozzá!

csuda_4.jpgA fenti süteménynél többször használtam a csuda kifejezést, de mi van akkor, ha valami vagy valaki nem csudajó, hanem csudarossz? Ráadásul hogy veszi az ki magát, ha ezt egy tündérre mondjuk? Pedig ilyen is van, méghozzá nem más, mint Nixie személyében, aki finoman szólva sem egy szokványos tündér. Természetesen nem szántszándékkal rosszalkodik, csintalankodik és ront el dolgokat, csak valahogy mindig úgy alakul. Elég egy hirtelen mozdulat a kissé viharvert varázspálcájával, és máris kész a baj. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen kalandjai vannak a kis csudarossz, de csuda mód szeretnivaló kis tündérnek, akkor feltétlen olvasd el Cas Lester: Nixie a csudarossz tündér című mesekönyvét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3617970484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása