Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Gluténmentes sütőtökös szelet

2022/10/23. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

sutotokos_4.jpgA fenti sütemény meghatározó összetevője személyes kedvencem.

A sütőtököt sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában; édeskés íze miatt kiválóan illik a süteményekhez is. Főleg, ha megbolondítjuk gyömbérrel, fahéjjal, ahogy ezt ebben a receptben is tesszük, akkor egy igazán ízletes őszi-téli süteményt kapunk, amelyhez már csak egy bögre forró kávé vagy tea szükségeltetik.

 

Hozzávalók (25*35 cm tepsihez):

  • 70 dkg párolt vagy sült sütőtök (áttörve, pürésítve)
  • 5 dkg darált dió
  • 8 dkg kókuszliszt
  • 8 dkg zabliszt
  • 4 db tojás
  • 10-15 dkg eritrit/nyírfacukor/cukor
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 1 tk citromlé (opcionális)
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbérpor (a fahéj és a gyömbérpor helyett nagyon finom, ha mézeskalács fűszerkeveréket használunk)

Elkészítés:

sutotokos_5.jpgA tojásokat kikeverjük - az ízlés szerinti - eritrittel/nyírfacukorral/cukorral illetve citromlével. A lisztekhez (kókusz+zab) hozzákeverjük a diót, szódabikarbónát, fahéjat illetve gyömbérport. Majd a sütőtökpüréhez hozzátesszük először a tojásos eritrites keveréket, majd a fenti száraz hozzávalókat, ezáltal egy sűrű, de jól keverhető masszát kapunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk. 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük. Ne felejtsük el, a sütési idő mindig sütőfüggő. Miután langyosra hűtjük, kockákra vágva tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

sutotokos_3.jpgÉs, ha már (sütő)tök, és ha már ősz, akkor teljesen egyértelmű, hogy érkezik a halloween is. Ilyenkor nagyon sokan jelmezbe bújnak, sokan vámpírnak, zombinak, múmiának, vagy akár boszorkánynak öltöznek. Jó kis móka ez, de mi van akkor, ha valaki nemcsak egy estére szeretne boszorkány lenni? Így van ezzel történetünk főhőse is, az árvaházban felnőtt hétéves kislány, Bella, aki egész életében - ellentétben a többi kislány hercegnős elképzeléseivel - boszorkány szeretne lenni. A kissé különc, furcsa kislányt talán pont emiatt nem szeretné senki örökbe fogadni, míg egy szép napon meg nem jelenik valaki, aki cseppet sem tartja furcsának a kislány elképzeléseit, és nem véletlenül…. Ha szereted a (jó) boszorkányokat, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan is élnek, akkor feltétlen olvasd el Ruth Symes:Vajákos út című könyvét, amely a Bella Donna sorozat nyitó kötete.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr10017960816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása