A répatorta egy megunhatatlan, igazi klasszikus sütemény, melynek számtalan változatát és elkészítési módját ismerhetjük.
Ezúttal egy olyan verziót szeretnék bemutatni, amely többek között dióval és mandulával készül. Gyors, finom, egészséges, hamar elkészül, és bizton állíthatom, hogy ugyanilyen hamar el is fogy!
Hozzávalók (kb 23 cm-es tortaformához)
- 40 dkg reszelt sárgarépa (ennyit kb 60 dkg répából nyerhetünk ki)
- 5 db tojás
- 1/3 tk szódabikarbóna
- 8-14 dkg nyírfacukor/eritrit (ízlés szerint, ki mennyire édesszájú)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 kk vanília őrlemény
- 0,5 dl olaj
- 12 dkg darált mandula
- 12 dkg darált dió
Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítjuk, majd finomra reszeljük (lehet hagyományos kézi reszelővel vagy akár aprítógéppel is). A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük az eritrittel, szódabikarbónával, fahéjjal, vaníliával és az olajjal. Majd hozzátesszük a finomra reszelt sárgarépát is, utána a darált mandulát, illetve diót. Végül hozzákeverjük a keményre vert habot, ezáltal könnyű, légies keveréket kapunk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy tepsibe tesszük, és kb 170-180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Azt hiszem egy répatortához olyan mese dukál, amelyben tobzódhatunk a sárgarépában. Katy Hudson: Húúú mennyi répa! című történetének főhőse, Nyuszika olyannyira megszállottan szereti és gyűjti ezt a fenséges csemegét, hogy már a saját házából is kiszorul. És ez még csak a kezdet….
Ha kíváncsi vagy, hogy Nyuszika mohósága, és „gyűjtőszenvedélye” milyen további kalamajkákat okoz, és szeretnéd tudni, vajon hogyan tudja ezeket megoldani erdei barátaival együtt, akkor feltétlen olvasd el ezt a kedves történetet, amely megmutatja, hogy mennyire fontos az életben az önzetlenség és az igaz barátság.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.