Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Neil Gaiman: A temető könyve

2021/02/07. - írta: KapuZs

gaiman_1.jpgÉl egy fiú a temetőben. Ő Sen.

Azon az éjszakán, amikor szüleit és testvérét megöli a Jack nevű ember, a másfél éves gyermek feltotyog a dombon lévő elhagyatott temetőbe, ahol néhai Mr. és Mrs. Owens talál rá. Édesanyja szelleme a házaspárra bízza gyermekét. De egy élő gyermek felneveléséhez a temető minden lakójára szükség van. Demokratikus szavazás alapján a holtak – többek között Sir Josiah Worthington, Mészáros Anya és Caius Pompeius – engedélyezik az örökbefogadást. De kell még valaki, aki képes átjárni az élők világába, hogy élelmet és ruhaneműt hozzon a kicsinek, így Silas (aki nem volt sem élő, sem holt) vállalja a gyámságot. Sen (ami új nevének, a Senkinek a becézése) megkapja a Temető Szabadságát is; képes bemenni sírokba és lezárt kriptákba, lát a sötétben és látja, érzi a holtakat is.

Múlnak az évek, a fiú cseperedik és okosodik. A temető minden lakója megtanítja arra, amit ő tud. Silas néha nekiindul a világnak, hogy „felderítsen dolgokat”, addig Miss Lupescu, a farkasember helyettesíti őt. Sok hasznos tudás mellett lassan elsajátítja az ÁTTŰNÉST, az ALVAJÁRÁST, a FÉLELMET és a RETTEGÉST is.

Sen kíváncsisága elviszi őt a temető vámpírkapujához, ahol persze szédítő kalandban van része Westminster hercegének, az Egyesült Államok 33. elnökének és a Kínai Császárnak köszönhetően. De nem hagyja nyugton a Potter-rét sem, ez a felszenteletlen földdarab, ahol a bűnözők, öngyilkosok és boszorkányok nyugszanak. Itt belebotlik Liza Hempstockba, akit megajándékoz egy őt megillető síremlékkel. És egy napon elindul az iskolába is…

De nem szeretnék mindent elárulni.

Ha kíváncsi vagy, vajon volt-e értelme megtanulni az éjkísértők segélykiáltását? Vagy miért harcol a Becsületőrség? Találkozik-e Sen a családját meggyilkoló Jack nevű emberrel? De – legfőképpen – Senki Owens visszatér-e valaha az élők világába?

A válaszokért neked nincs más dolgod, mint elhinni a hihetetlent, elképzelni az elképzelhetetlent, és elolvasni Neil Gaiman A temető könyve című regényét. 

KÉRDÉS: Kik őrzik a kincset?

Ajánlott korosztály 13 éves kortól gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3916419042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása