Ez a könnyen elkészíthető finom sütemény, visszahozza a karácsonyi ízeket (bejgli, flódni), de annak köszönhetően, hogy nem hagyományos liszttel és cukorral készül, így a szokásos januári lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatjuk☺
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl kókuszliszt
- 1,5 dl zabliszt
- 2 dl mandulaliszt
- 3 tojás
- 1,5 dl olívaolaj, vagy kókuszzsír
- 1 csapott tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
- 1-3 dl kókusztej vagy tejszín (ha azt szeretnénk, hogy a tészta roppanósabb legyen, akkor kevesebb, ha puhább, krémesebb állagot szeretnénk, akkor több kókusztejet használjunk, mindkét verziót kipróbáltam, így is, úgy is finom)
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 1,5 dl víz, de lehet 1,5 dl fehérbor
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 dkg mazsola (kihagyható)
- 2-3 ek cukor nélküli lekvár (leginkább szilva)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk (ezt a részt imádják a gyerekek, amikor tapicskolhatnak a tésztában….). Majd rátesszük a mákos tölteléket, amihez felmelegítjük a vizet vagy bort, beletesszük a cukrot és a mazsolát, majd ezzel leöntjük a mákot, összekeverjük és hozzátesszük a lekvárt is). Majd befedjük a tészta másik felével, azt is szépen rányomkodjuk, ne ijedjünk meg, hogy nem igazán szépségdíjas, az íze kárpótolni fog minket ezért a kis esztétikai hibáért.
Előmelegített sütőben kb 50 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Ha már csupamákos sütemény, akkor nem feledkezhetünk meg a mákos tésztáról és sok más „örökovis” kedvencről sem (betűtészta, kakaós csiga, sóska), ezeket az ételeket szedte versbe Lackfi János, az ő kötetét ajánlom sok szeretettel figyelmetekbe:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.