Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Ann Marie Howell: A száz óra háza

2024/06/27. - írta: KapuZs

howell.jpgMr. Graham, aki óraműves, lányával, Helenával a híres egyetemi városba: Cambridge-be költözik, hogy Mr. Westcott óragyűjteményét felügyelje busás díjazás fejében. Viszont cserébe kegyetlen szerződést kell aláírnia: ha egyetlen óra egyszer is megáll, minden vagyonukat elveszítik. Többek között Orbitot sem tarthatná meg a kislány, pedig a beszélő papagáj már családtaggá vált, és ő jelenti az egyetlen kapcsot Helena és édesanyja között, akit egy évvel ezelőtt hirtelen ragadott el a halál. A ház ura nem túl barátságos, viszont a húga, Katherine kedvesen fogadja őket – még Orbitot is, pedig a madár láthatóan tart a fiatal nőtől. Nem úgy Stanley Richards-tól, aki a személyzet egyetlen tagja, és maga is még nagyon fiatal – bár eredetileg házitanítónak szegődött –, a főzéstől a takarításig, a bevásárlástól a mosásig mindent egymaga végez. Ráadásul ő tanítja a Fiút is, aki – nevével ellentétben – lány, méghozzá Mr. Westcott 12 éves lánya, aki imádja a matematikát, ezen belül a mechanikát, és leghőbb vágya, hogy csatlakozzon a Wright testvérekhez, akik a világon először terveztek és építettek olyan repülőt, ami több órán keresztül képes volt a levegőben maradni - és akit édesapja figyelemre sem méltat…

Mr. Westcott hatalmas házában rengeteg óra található a fiókokban tárolt zsebóráktól a hatalmas állóórákig, szó szerint minden szoba teli van különféle modellekkel, és még a ház ura is a cselédszállásra költözött, hogy helyet hagyjon nekik. Helena és édesapja szinte egész nap csak ezek tisztításával, karbantartásával és felhúzásával foglalatoskodik. A kislány éppen az egyik apró zsebórát tisztítja belülről, amikor ráakad benne egy cédulára, amit Mr. Fox, az előző órás rejtett el, és amin ez áll: „Az órák neked is meg fognak állni El fogsz veszíteni mindent. Menekülj, mielőtt túl késő!”

Ugyan a szerződésbe azt is belefoglalták, hogy nem beszélhetnek senkivel arról, amit a házban látnak, hallanak vagy tapasztalnak, de Helenát nem ilyen fából faragták. Ő bizony kíváncsi, és elhatározza, ha törik, ha szakad, utánajár annak, milyen rettenetes esemény váltotta ki Mr. Westcott órákkal kapcsolatos mániáját.

Amikor egy nap édesapja megkéri, vásároljon néhány alkatrészt a városban, Helena kapva kap az alkalmon, és elindul megkeresni Mr. Foxot…

Vajon milyen fájdalmas titkot rejteget a Westcott család? Hogy alakult azóta Foxék sorsa? Hol van a Fiú édesanyja? Tényleg beteg a ház ura? És mi lesz Helenával és édesapjával, amikor tényleg megállnak az órák?

Ha 10 évesen Te is kellően kíváncsi vagy, akkor feltétlenül olvasd el ezt a könyvet. A titkok megfejtésén túl azt is megtudod: milyen volt az élet Angliában az 1900-as évek legelején, és milyenek az igazi barátok.

KÉRDÉS: Hogy nevezik az olyan órát, aminek nincs fedlapja, és az üveg alatt látszik az óraszerkezet?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3218436081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása