Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

John Green: Teknősök végtelen sora

2024/04/30. - írta: KapuZs

green.jpgTudom, hogy azt várnád, de erről a könyvről nem tudok ajánlót írni. Mert erről regényről és főszereplőjéről, Azáról inkább beszélgetni szeretnék Veled, és főleg megismerni Téged.

Megtudni, hogy vajon Neked is van-e sebed, amit időről időre feltépsz, csak hogy tudd, még mindig önmagad vagy? Ha jól sejtem, vannak félemeid, például a baktériumoktól, ahogyan Azának, aki attól retteg, hogy ezek a felszakított sebeken keresztül elárasztják a testét, lassan átveszik felette az uralmat, és végül megsemmisítik…

És Téged is kicsit őrültnek tartanak, vagy éppen Te magadról gondolkodsz őrültként? De mi is az őrület, vagy éppen mi a normális?

És Te is félsz a saját gondolataidtól, amik körbe-körbe forognak, örvényként viselkednek, és lehúznak a mélybe, mert az a gondolatok által létrejött valami már nem is Te vagy, hanem egy új lényként születő entitás?

És valószínűleg Neked is vannak veszteségeid: egy közeli hozzátartozó vagy barát, aki idő előtt eltávozott, és hiánya olyan mélyen érint, hogy ragaszkodsz egy tárgyhoz, ami az övé volt, ahogyan Aza nem tud megválni apukája mobiljától, még úgy sem, hogy a képeket már régen lementették róla, de talán Neked is van valamid…

És jó lenne tudni, hogy vajon Te is azon szerencsések közé tartozol-e, akinek van egy jó barátnője, mint Azának Daisy, aki többet törődik Veled, mint Te vele, és ha olvasnád a fanfiction-jét, akkor tudhatnád, mit is gondol Rólad, és ennek ellenére miért szeret mégis, mert régóta Te vagy az írásainak (amiket el sem olvastál) egyik főszereplője.

És Te is félsz egy kicsit a csóktól? Aza attól retteg, hogy barátjától (talán szerelmétől?), Davistől halálos baktériumok kerülnek át hozzá, ami ugyebár nem egy olyan gondolat, amitől kedved támadna csókolózni. Pedig Aza élvezi az együttlétet Davis-szel, de Te is beérnéd azzal, hogy csak nézitek a csillagokat, és hallgatod szavait fényévekről és távoli galaxisokról?

És hogy viszonyulsz a pénzhez? Akárcsak Azának, Neked sem okoz gondot, hogy megtankold a kocsit, vagy beszerezz egy laptopot, amin meg tudod írni a házikat? Vagy Neked is olyan kevés van belőle, mint Daisy-nek, aki csak akkor juthat be egy főiskolára, ha elnyer egy ösztöndíjat, márpedig kevés ideje van tanulni, hiszen suli után rohannia kell dolgozni egy étkezdébe. Daísy-n sokat segít a Davis által felajánlott 100ezer dollár, amit azért kapnak, hogy ne keressék tovább eltűnt apukáját, aki ellen a legenyhébb vád a korrupció…

Remélem azt is, hogy Téged sem hagy békén édesanyád, aki olykor az őrületbe kerget az aggodalmaskodásával, de tudod, hogy ez az aggodalom a szeretetéből fakad.

(És hogy mit keresnek ebben a történetben a teknősök? A válaszra várnod kell a végéig.)

Ha elolvasod ezt a könyvet, remélem, ott lesz melletted is egy barát vagy barátnő, akivel beszélhetsz róla; vagy akad egy felnőtt a közeledben, akihez bizalommal fordulhatsz, mert tudnod kell, hogy nekik is vannak félelmeik, veszteségeik és fel-feltépett sebeik….

Ajánlom minden tizenévesnek, aki úgy gondolja, hogy az őrület nem feltétlenül rossz…

KÉRDÉS: Mi Aza alteregójának a neve Daisy fanfiction-jében?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9218389025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása