Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Kertész Erzsi: Hat sértett kísértet

2024/02/19. - írta: KapuZs

Érdekel egy 110 éves megoldatlan bűnügy? Lenne kedved mai szemmel és fejjel kinyomozni egy, a 20. század elején, Marosvásárhelyen történt bűnesetet? Ha igen, akkor tarts velem!

kertesz_erzsi.jpgHősünk egy érdekes nap után lefekvéshez készülődik. Az iskolában egyik osztálytársa bemutatta időgépét, amivel – valószínűleg – időn és téren át el lehet jutni bárhová. Nem igazán hisz a dologban, de ekkor az erkélyajtón kopogtatnak, méghozzá elég sürgetően. Hat furcsa alak ácsorog kint, kicsit áttetszően az éjszakában. A fiú nem fél a saját árnyékától (és mint kiderül, a kísértetektől sem!), és beengedi a fura alakokat. Azok egymás szavába vágva kérik a segítségét abban, hogy tisztázza őket; ugyanis valamennyiüket azzal gyanúsítják, hogy ellopták Széplaki Gizella primadonna gyönyörű és értékes rubinját. Mindezt az 1910-es években, Marosvásárhelyen, egy kávéházban.

Némi számolás után a fiú arra a következtetésre jut, hogy akkor ez a hat alak csakis kísértet lehet. És igaza is van; Imre az újságíró, Zsigmond, a patikussegéd, Juli a cselédlány, Kornél az asztalossegéd, Ilona a divatárukereskedő és Pityókás Pityu a hegedűs valamennyien szellemek, akik egy furcsa szerkezet: a vizitusz segítségével kerültek egy mai lakás erkélyére. A vizitusz (úgyis, mint korai időgép) által hősünk is eljuthat a tett idejébe és színhelyére – méghozzá láthatatlanul -, ahol kinyomozhatja: ki is a valódi tettes. Ha elfogadja a felkérést, akkor felmentheti a vád alól a hat sértett kísértetet, és talán a további életüket is megváltoztathatja.

Kinek ne keltené fel érdeklődését a dolog?! És máris irány Marosvásárhely és a Korzó Kávéház, ahol éppen jótékonysági estet rendeznek. A népes közönség soraiban valamennyi szereplőnk jelen van, és még egy kardnyelő, valamint Holló úr, az illuzionista és - természetesen - az ünnepelt primadonna: Széplaki Gizella. A rendőrség (nevezetesen Jámbor Farkas felügyelő) egylőre tanácstalan, de a gyanúsítottak listáját hat sértett kísértetünk vezeti.

Önkéntes detektívünk hiába nézi végig az eseményeket, nem jön rá, ki lehet a valódi tettes.

Annak idején még öt kisebb bűncselekmény is kísérteteink bűnösségét erősítette, így ha az eredeti helyszínen nem akad nyomra, még mindig ott a többi, amit – vélhetőleg – ugyanaz a személy követett el. Így aztán az események nyomában eljutunk a Hirsch nyomdába, a divatáruüzletbe, a postára, a patikába és az ügyvédi lakásba, ahol az éles nyelvű Emma asszony ad uzsonnát a meghívott vendégeknek.

Ennél többet már nem árulok el. A döntés a Tiéd: elolvasod ezt az izgalmakban és meglepetésekben bővelkedő kalandos történetet, vagy beszállsz a nyomozásba. Utóbbi esetben még Súgó is segít Neked, valamint néhány jegyzetlap, amire megfigyeléseidet, gyanúdat, gondolataidat leírhatod (de ezt inkább csak akkor, ha nem könyvtári könyv van a kezedben…).

Hogy még inkább bele tudd képzelni magad az 1910-es évek marosvásárhelyi forgatagába, látogass el a szentendrei Skanzenbe, ahol a könyvben szereplő épületek mását is megtalálod.

Ajánlom minden kezdő detektívnek 9 éves kortól.

KÉRDÉS: Ki az a valóban létezett személy, aki név szerint is szerepel a könyvben?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2718328435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása