Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Vay Viktória: Francba, francia!

2023/06/10. - írta: Ildikó_2

Eljátszottál már a gondolattal, milyen lenne eltölteni egy tanévet külföldön? Belecsöppeni egy teljesen idegen kultúrába, egy ismeretlen családba? Egy olyan országba, aminek a nyelvét nem érted?vay_viktoria_francba_francia.jpg

Főhősnőnkkel, Vikivel mindez megtörténik: abból a megfontolásból, hogy kiszakadjon a családi felügyelet alól és szerezzen némi önállóságot, a 17 éves lány úgy dönt, egy évet külföldön tölt. Választása cserediákként Franciaországra esik, holott egyáltalán nem beszél franciául. Néhány hónapos tanfolyamot követően a szeptemberi tanévkezdés már Saint-Brieuc-ben, egy nyugat-francia kisvárosban találja.

A háromgyermekes Lavalette család örömmel fogadja magához a magyar kislányt. Az első hónapok nem könnyűek: Viki egy szót sem ért abból, amit hadarnak neki; folyamatosan ismerkedni kell a francia gasztronómia rejtelmeivel és még a család cicáival, különösen Filóval is meg kell vívnia a maga harcát. Viki egész más közegben és helyszíneken éli az elkövetkező tíz hónapját, mint élete első 17 évét: a budapesti bulizós gimnazista egy 45 ezres kisvárosban találja magát, ahol számára minden ugyanolyan: egyforma stílusú házak, azonos mentalitású emberek. Kezdetben a hűvös, esős időjárást is nehezebben viseli. Szép lassan beilleszkedik a „családjába”, átlátja a viszonyokat, a jómód ellenére felmerülő problémákat. „Nővére”, Clara édesanyjával való kapcsolatában felismeri a hasonlóságokat saját édesanyjával való viszonyában. A család fiúgyermekével, Vincent-nal gyakorlatilag semmiféle kontaktot nem képes kialakítani, a 12 éves Pauline-t tartja a família eszének.

Az iskolába való beilleszkedés sem zökkenőmentes: a nyelvtudás hiánya miatt képtelen érdemi kommunikációra, de ez a diáktársakat nem zavarja. Legjobb barátnője az amerikai cserediák, Sophie lesz. A két otthonról elszakadt gyermek hamar megtalálja a közös hullámhosszt. Viki bármerre is vetődik, a felnőttek Magyarországról, politikáról kérdezgetik a kislányt.

Mély, őszinte kapcsolat alakul ki Viki és a szomszédnő, Marion között. Kiderül Viki számára, hogy tulajdonképpen Marionnál töltötte volna az évet, de súlyos egészségügyi problémája miatt nem vállalhatta mégsem, hogy cserediákot fogadjon be.

Idővel persze egyre több barát jelenik meg Viki körül; fiúk, lányok egyaránt. Ahogy telnek a hónapok, Viki szókincse bővül, nyelvtudása biztosabb lesz. Eljár bulizni, szórakozni és a srácok is legyeskednek körülötte…

Rohannak a hetek, a hónapok, már csak két hónap és indulni kell Budapestre. Vajon hogy éli meg Viki a búcsúzást és a hazatérést? Olvasd el és megtudod!

Kihívás Kérdés: Hol töltötte a család a karácsonyi szünetet?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr318141830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása