Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Bánki Éva: Petőfi-vírus

2023/04/12. - írta: Ildikó_2

Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. és Budapest egyesítésének 150. évfordulóját. Ez az ifjúsági regény mindkét jeles évfordulónak emléket állít.szemlo-hegyi-barlang_37.jpg

A budai elit angol tagozatos általános iskola 6. osztályának tagjai egymás előtt is titkokat őriznek. A látszólag minden problémától mentes gyerekek közül többen is súlyos gondokkal küzdenek. Ráadásul az osztály tagja egy mozgássérült lány és egy autista fiú is. Ebbe a közösségbe csöppen be az új diák, Sanyi. Senki nem tudja, hogy került éppen hozzájuk, hiszen egyértelmű: a srác nem a második kerületi miliőből jött. Elmondása szerint Kárpátalján született és szülei csak egy híres névvel ajándékozhatták meg, így lett Petőfi Sándor. Senki nem közömbös az új fiú iránt: van, aki irigyli vagányságát, van, akit kissé idegesít, és van olyan gyermek, akinek Sanyi és az ő nézetei kissé kiborítóak, de olyan is akad, aki issza a fiú szavait. Mert Sanyi szerint Budapest alatt létezik egy föld alatti világ, ahol a régi forradalmárok élnek és a békéről, egyenlőségről, igazságosságról értekeznek.

A gyerekek megtudják a konyhásoktól, hogy a pincében létezik egy hasadék. Sanyi buzdítani kezdi a többieket, ne a Plitvicei-tavakhoz menjenek kirándulni, hanem ereszkedjenek le a hasadékon át, bizonyára felfedeznének egy új barlangot és bekerülnének a hírekbe. De egyik napról a másikra Sanyi elköltözik, senki sem tudja, hova. Így végül az osztály mégis a horvát nemzeti parkba megy kirándulni.

De elérkezik a szeptember. És Sanyi visszaköltözik Budapestre. Újból felmerül a barlangászás gondolata. Egy péntek délután az osztály elbújik az iskolában, hogy felfedezzék a felszín alatti világot…

A kirándulás során több, addig eltitkolt tény derül ki a gyerekekről; nem minden az, aminek látszik. Hanna megsérül, többen elszakadnak a csapattól.

Kíváncsi vagy, hogy menekülnek meg végül a gyerekek? Érdekel, milyen budapesti helyszínek kerülnek említésre a könyvben? Egyáltalán, mi az a Petőfi-vírus?

Olvasd el, minden kiderül!

Kihívás Kérdés: Hol találták meg az útépítő munkások Kristófot?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6318095190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása