Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Thomas Taylor: A malamandra

2024/03/17. - írta: KapuZs

malamandra.jpgIszonypart nem véletlenül kapta a nevét, mert itt a tél valóban iszonyatos. Hatalmas hullámok korbácsolják a tengert, süvít a szél, farkasordító a hideg, és a sötétség korai beálltával mindenki siet egy biztonságos és meleg helyre.

Citromos Herbertnek (barátainak csak Herbie) számára ez a hely a Grand Nautilus Hotel Talált Tárgyak osztálya, merthogy barátunk találttárgyasként itt dolgozik. Vigyáz azokra az értékekre (és értéktelen holmikra), amit a vendégek hagytak itt az évek során. Hősünk maga is egy talált tárgy, mert néhány évvel ezelőtt egy citromos ládában sodorta partra a víz. Itt mindenki befogadta és mindenki szereti – kivéve talán a szálloda igazgatóját, Mr. Molluszkát, aki csak az alkalmat várja, hogy elbocsájthassa állásásból.

Most adódik is egy alkalom, hiszen egy Herbie-vel egykorú lány szökik be kampókezű üldözője elől a szálló pincéjének ablakán keresztül a fiú otthonos raktárába. Fokföldi Viola a segítségét kéri abban, hogy megtalálja szüleit, akik 12 évvel ezelőtt lementek egy rövid sétára a tengerpartra, és többé nem bukkantak fel. A kislány a nagynénjéhez került, de most visszatért, mert képtelen belenyugodni, hogy édesapja, aki folklorista és író volt, valamint az édesanyja meghalt azon az éjszakán.

Herbie tudja a megoldást, pontosabban ismeri azt, aki tud a lánynak segíteni, ez pedig nem más, mint a majomsellő. Ez a furcsa szerkezet az Iszonyú Könyvellátóban működik, és némi díjazás ellenében mindenkinek ajánl egy könyvet, ami útba igazítja. Viola a K. kapitányról szóló művet kapja, ami annak harcát írja le a malamandrával szemben.

És itt el is érkeztünk Iszonypart híres legendás lényéhez: a malamandrához. Ahogy mindketten olvassák a történetet, úgy derül fény erre a félelmetes, félig ember, félig hal külsejű, hegyes tüskék és acélkemény pikkelyek borította mítikus lényre, akiről Viola édesapja is készült írni, de az a kézirat elveszett. A malamandráról mindenki tudja, hogy évente csak egy tojást rak le, és jaj annak, aki megpróbálja ellopni, pedig többen is próbálkoznak vele, hiszen a tojás varázserejű, de megtalálni szinte képtelenség. De „ha valahol lehetséges a lehetetlen, akkor az Iszonypart”, így ifjú hőseink elindulnak a tojás keresésére.

Kalandjaik során megismerkedünk a település lakóival: Fosszília nénivel, aki hivatásos guberáló, és a tengerpartot járja vödrével, hogy összegyűjtse annak kincseit. Aztán Jenny Hanniverrel, az Iszonyú Könyvellátó tulajdonosával, Talasszo doktorral, aki amellett, hogy mindenki orvosa, még az Iszonyú Múzeum igazgatója is, és Sirállyal, a róla elnevezett Falatozó mindig barátságos szakácsával. Még itt van Lady Kraken, a hotel tulajdonosnője, aki egy különleges szerkentyű, a cameraluna segítségével éjjelente a várost pásztázza, és Angolnás Sebestyén, aki folkloristaként hajdan együtt dolgozott Viola papájával. És ki ne felejtsem Erwint, a macskát, aki szó szerint az életüket menti meg!

Vajon közülük ki az, aki mindent megtenne a tojás birtoklásáért és azért, hogy elpusztítsa a malamandrát? Sikerül-e Violának megtalálni a szüleit, és ártalmatlanná tenni a malamandrát, de megakadályozni azt, hogy megöljék ezt a különleges lényt? És ki is valójában K. kapitány?

A válaszokat megtalálod a könyvben, aminek – nagyon remélem – lesz még folytatása.

Ajánlom 9 éves kortól mindenkinek, aki nem fél a szörnyektől, hisz a csodákban és az emberek jóságában.

KÉRDÉS: Mivel melegíti magát Citromos Herbie?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4518355893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása