Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Karkötő fonalból

2022/06/27. - írta: KapuZs

Az Ugocsa utcai Könyvtár gyerekkönyvtárosaitól

ugocsa_pecset_kicsi_1.jpgA hőség miatt beszorultál a lakásba? Itt egy kis unaloműző!

Akár magadnak készíted, akár ajándéknak szánod, biztos, hogy valaki örülni fog neki!karkoto_fonalbol.jpg

Szólj hozzá!

„Emeletes” paleo palacsinta

2022/06/24. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

emeletes_4.jpgEbben a gyorsan, és könnyen elkészíthető, egészséges receptben csodálatosan keverednek a különféle ízek: gyümölcslekvár, fahéj, alma, gesztenye, és egy kis csokoládé. Mondanom sem kell, képtelenség ellenállni neki.

Palacsintaimádók, sütésre fel!

 

Hozzávalók: 

 • 3 tojás
 • 12 dkg gesztenyeliszt
 • 1 ek. nyírfacukor (elhagyható)
 • csipet só
 • 2-2,5 dkg kókuszzsír felolvasztva
 • 2 ek. kókusztejszín
 • víz (kb. 1-1,5 dl)

A töltelékhez:

 • lekvár (bármilyen ízű lehet, személy szerint én a szilvát és a meggyet preferálom, nyírfacukorral készített lekvárt szoktam használni)
 • fahéjas nyírfacukor (lehet por vagy hagyományos is)
 • 1-2 alma lereszelve és megpárolva
 • csokoládékrém (ezt elkészíthetjük mi magunk is, vagy lehet használni nyírfacukorral készült pudingport, ha valaki nem tartja be olyan szigorúan minden esetben a paleo étrend előírásait)

Elkészítés:emeletes_1.jpg

A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük, sűrű palacsintatésztát kapunk, amelyet 10 percig állni hagyunk, majd kisütjük. Kb. 12 darab palacsinta készül ebből a mennyiségből. 

Tippek:  Nagyon fontos, hogy mindig szitáljuk a tésztába a gesztenyelisztet, így biztos, hogy csomómentes lesz.  Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor figyeljünk, hogy milyen sorrendbe tesszük bele a hozzávalókat, mert a felolvasztott kókuszzsír és a hideg tojás találkozása miatt „összeugrik” a tészta. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy ezt a sorrendet követjük: tojás, cukor, só, kókusztejszín, átszitált gesztenyeliszt, felolvasztott kókuszzsír, víz.

Minden egyes elkészült palacsintát megkenünk tetszés szerinti sorrendben a fenti töltelékekkel, és így rétegezzük. Ha elkészült, tegyük be egy-két órára a hűtőbe, és már kínálhatjuk is.

emeletes_3.jpg

Azt gondolom, hogy egy „emeletes” édesség mellé, emeletes regény is dukál! Ha szeretnél egy igazán vicces, fordulatos, meghökkentő helyzetekben bővelkedő történetet olvasni, akkor ki ne hagyd Andy Griffiths: 13 emeletes lombtoronyház című könyvét, amelyben - többek között - egy igazi limonádé szökőkút, egy pillecukor automata, és egy saját tekepálya is helyet kapott, ja, és egy cápáktól hemzsegő medence is! Úgyhogy kalandra fel, ismerd meg ennek a különleges háznak mind a tizenhárom emeletét! 

 

Szólj hozzá!

Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola

2022/06/20. - írta: Ildikó_2

Hagyjatok békén!

kertesz_erzsi_gorongyos_hagyjatok.jpgÉrezted már úgy, hogy valaki gúnyolódik rajtad? Esetleg kicsúfol? Összesúgnak a hátad mögött?

Lotti, a kissé teltkarcsú negyedikes kislány szereti az iskolát, szívesen jár a Göröngyös Útra. Mindaddig, míg egyszer csak az osztály „menő” lányai meg nem mutatnak neki egy gúnyrajzot: Rebeka titkos „Lúzernapló”-jában csúfondáros rajzokkal ábrázolják a társaikat. Lotti elborzadva fedezi fel magát a pocakos, gülüszemű szörnyben. Nem érti, mivel érdemelte ki ezt a bánásmódot; addig úgy hitte, kedvelik őt az osztálytársai.

Másnap új tanárnőt üdvözölhetnek a gyerekek, Frida néni drámapedagógiát tanít és színjátszó kört indít. A Jégkirálynőt készülnek előadni. Lottinak nagyon megtetszik a jóságos, mindent helyrehozó Tavasztündér figurája. Jelentkezik a szerepre. Míg a többiekre vár a próbaterem galériáján, meghallja, amint rajta gúnyolódik Rebeka és Flóra. De nem árulja be a két lányt. Otthon sem vallja be az édesanyjának, miért érzi olyan rosszul magát. Házbeli barátjának, Sanyinak elmondja, mi történt, és ezért szeretne átmenni az ő sulijukba. Erre Sanyi elmeséli Lottinak a saját történetét, ő miért vált nevetség céltáblájává tavaly óta.

Az osztályból Saci és Arika meglátogatja Lottit. A lányok és Sanyi Lotti anyukáját kérdezi arról, vajon az ő gyermekkorában is előfordult iskolai csúfolódás? Végül bevallja a kislány az édesanyjának, mi bántja.

A drámapedagógia órán Frida néni olyan feladatot ad a gyerekeknek, aminek során elmesélhetik a gondjaikat és megbeszélhetik problémájukat, feltehetik kérdéseiket az őket gúnyolóknak. Különös, nem várt fordulatként még Rebeka is beszélni kezd, akit a nővére csak a saját rosszul sikerült másolatának nevez…

Érdekel, mi történik a drámapedagógia órán? Kibékül Lotti az osztálytársaival? Ismét vidám, mosolygós kislány lesz-e?

Mindenre választ kapsz, ha elolvasod a sorozat legújabb kötetét!

Kihívás Kérdés: Rebeka és Flóra mellett ki a harmadik tagja a „Menők Klubjá”-nak?

Szólj hozzá!

Marabu (alias Szabó László Róbert): A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

2022/06/17. - írta: KapuZs

marabu.jpgEgy jó cím az már fél siker, és jól látható, hogy a fenti regénynek kitűnő és rendkívül figyelemfelkeltő címe van. A siker másik fele meg a remek humorral megírt, kitűnően illusztrált (nem csoda, hiszen Marabu kiváló karikaturista és képregényrajzoló), és hihetetlen kalandokat felsorakoztató történetben rejlik.

Történetünk két főhőse Dugasz és Cérna, a két elválaszthatatlan jóbarát és padtárs, akik nem is sejtik, hogy micsoda kalamajkába fognak belecsöppenni az iskolai farsangra igyekezvén.

Őszintén szólva, a két fiú dedósnak gondolja a jelmezes bált, és már előre rosszul érzik magukat attól, hogy milyen pillantásokat fognak kapni az utcán, amikor kénytelenek kalózjelmezben végigvonulni, ahogy azt az elmúlt években is tették. De ez a farsang más lesz, mint a többi. Cérnának ugyanis „zseniális” ötlete támad, méghozzá az, hogy ragasszanak álszakállt is a jelmezükhöz, így az utcán végképp senki sem fogja őket felismerni, és nem lesz olyan égő a maskarás vonulásuk.

Vígan énekelve, nevetgélve haladnak az iskola felé, amikor legnagyobb döbbenetükre egy apró termetű, hosszú szakállú, fura ruhás figura berángatja őket egy sikátorba. A különös alakról nemsokára kiderül, hogy egy igazi törpe (méghozzá törpekommandós), aki társaival és gonosz fővezérük irányításával világuralomra törnek, és magát az államelnököt is el akarják rabolni. A két megszeppent fiút jelmezük miatt szintén maguk közül valónak gondolják, így Cérna és Dugasz kénytelen-kelletlen csatlakozni kényszerül az akcióhoz, persze csak színleg.

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_2.jpgVajon hogyan sikerül a két alsósnak megállítani a gonosz törpekommandósok tervét? Milyen szerepe van a véletlennek az életben? Mi az, amit soha semmilyen körülmények között ne mondjunk egy fanatikus focidrukkernek?

Ha szeretnél választ kapni a fenti kérdésekre, akkor feltétlen olvasd el ezt a sziporkázóan szellemes, kalandos történetet.

KÉRDÉS: Mi Dugasz szerint a titkos jelszó?

Ajánlott korosztály 8-9 éves kortól 99 évesig

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása