Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Bessenyei Gábor: A Hang

2024/02/11. - írta: KapuZs

bessenyei_a_hang.jpgHugó rosszkedvűen érkezik a nyári szünetre nagymamájához. Négy éve nem járt már itt, és szülei most lepasszolták ide vidékre, miközben ők „rendezik a dolgokat egymás között”, de a fiú attól fél: válni készülnek.

Az öreg házban még wifi sincs, így – jobb híján – a fiú elindul, hogy újra felfedezze a padlást, ahová régen még nem mert egyedül felmenni. Itt megismerkedik Liljával, a kis szellemlánnyal, aki maga sem tudja, milyen régóta él már a házban a babájával, Johannával. Rajta kívül egyetlen társa akadt idáig: a bagoly, akit csak a kislány ért.

Hugó az első ijedtség után összebarátkozik Liljával, aki immár nemcsak az öregeket ijesztgetheti a faluban, hanem társasozhat és beszélgethet a fiúval, aki még olvasni is tanítgatja. Egyetlen dologról nem akar beszélni, arról, hogyan is halt meg. Pedig Hugó nagyon kíváncsi arra, mikor és hogyan élt a kislány, de legfőképp az érdekli: mi vagy ki okozta a halálát.

Ám mind a ketten érzik, hogy van még itt rajtuk kívül valaki a házban, és nemsokára meg is szólítja Hugót a Hang. A Hang ijesztő, de nem is csoda, hiszen a félelem hozta őt erre a vidékre, félelemből született, és addig nem is akar elmenni, míg a gyerekek ki nem találják: miért is költözött éppen ide. Hogy hatalmát bebizonyítsa, fekete nyálkát bocsájt ki magából, ami megfertőzi ételüket, és lassan az egész falut beborítja. Ártalmatlanná kellene tenni, el kellene űzni! De hogyan szállhatnak szembe magával a testetlen félelemmel?  

Sok kérdésükre választ kapnak a mindig mogorva öreg szomszédtól, Henrik bácsitól, aki kiapadhatatlan tárháza a régi történeteknek, hiedelmeknek és szokásoknak. Így tudják meg azt is, hogy egyedül Hugó tud segíteni, hogy Lilja végre békére leljen

Közben a Hang már Hugó nagymamáját is elváltoztatta, így csak Lilja (és Johanna baba), Henrik bácsi, valamint a bagoly lehet segítségére abban, hogy tőrbe csalja, és végérvényesen száműzze innen a Hangot. A küldetés veszélyes, de a félelemből bátorság születik.

Vérfagyasztó kalandok után már-már úgy tűnik, sikerül nekik elfogni és bezárni a Hangot, de akkor történik valami…

A régmúlt hiedelmei, meséi és mondái, szörnyek, tündérek, boszorkányok és vérfarkasok bukkannak fel történetünkben, és a megoldás sem lesz fájdalommentes.

Csak azoknak a 12 éven felülieknek ajánlom ezt a könyvet, akik tényleg nem ijednek meg a saját árnyékuktól, de ebben az esetben se lefekvés előtt olvassák, mert akkor búcsút inthetnek a pihentető álomnak…

KÉRDÉS: Kik készítették a „fénydobozt”?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4018320765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása