Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Mancala tábla készítése házilag

2020/04/21. - írta: KapuZs

készítette Németh Tímea

 mancala_14.jpgAz előzőekben olvashattatok, megismerkedhettetek a mancala társasjátékkal és a játékleírással.

 Tapasztalatból tudom, hogy ha előkerül és játszanak vele, akkor előbb utóbb mindenki játszani akar és "várólista" alakul ki. Felmerült,hogy beszerzünk egy másikat is, de elég borsos ára van. Szerencsés esetben van asztalos ismerősötök, aki elkészítheti a megadott méretű táblát. Ha még sincs, akkor sincs semmi veszve, mert olcsó alapanyagokból is meg lehet csinálni házilag.

 Karácsony előtt a kézműves foglalkozáson szinte hagyományosan használunk szódabikarbóna, kukoricakeményítő és víz főzetéből készült alapanyagot. Kipróbáltam a receptet és pont megfelelő mennyiségű masszát kaptam az ideális méretű mancala tábla megformázásához. Ami a hozzávalókat illeti, én űrmérték jelzésű mérőedényt használtam, de a beszerzés végett leírom, hogy hány gramm szükséges az anyagokból. 

Szódabikarbóna: 1000 gramm (800 ml - 2 egységnyinek  felel meg)

Kukoricakeményítő: 250 gramm (400 ml - 1 egységnyinek felel meg )

Víz: 500 ml (1,25 egységnyi )

 (Az alábbi linkre kattintva részletes leírást találtok a hozzávalók megfelelő masszává főzéséről:
https://sporolok.blog.hu/2013/12/11/hofeher_karacsonyfadisz_szodabikarbonabol)

 Íme a saját készítésű masszám:

mancala_15.jpgPár óra fóliában történő pihentetés után, bejgli alakúra formázzuk az anyagot és sodrófával egy kemény felületen, ( amin majd pár napig száradni fog a "mű" és kissé talán foltot is hagy majd maga után ) a következő méretűre nyújtjuk:
hossz: 44,5 cm, szélesség: 13,5 cm, magasság: 1,5 cm.

mancala_16.jpgA táblán 2 db nagy mélyedés van : 12 cm hosszú és 4,5 cm széles, a 12 kisebb mélyedés : 5,5 cm hosszú és 4,5 cm széles. Kézzel formázva valószínű, hogy nem lesz mm-re tökéletes, ezért érdemes előre megjelölni a vájatok helyét pld. egy hegyes eszközzel finom kontúrvonalat nyomni a masszába. A tábla két végétől számítva 1,5 cm-el kezdődnek a nagy mélyedések, majd kb. 1 cm kihagyás után jelölhetjük a kis vájatok helyét, 1 cm-t kihagyva köztük. Az íves mélyedés kialakítására én egy kemény kis gumilabdát használtam, a megrajzolt területen finoman tenyérrel görgetve, kb. 1 cm-es mélység elérése az ideális. Mivel a massza könnyen formálható a gumi labda könnyen kinyomhatná minden irányba az anyagot, ezért a másik kezünkkel érdemes rátartani a szélére így tömörítünk az állagán és a méret is megmarad. Miután sikeresen elkészültek a vájatok, türelmesen várunk 2-3 napig a száradással, esetleg egy kés élével alányúlhatunk 1-2 nap után és óvatosan átfordíthatjuk, hogy az alja is jobban száradjon. Mivel elég hosszú és  súlya is van, javaslom, hogy egy merev felületet használjunk alátétnek a mozgatásánál. Ezek után tetszőlegesen lehet választani, hogy mit használunk : üvegkavics, bármilyen kis méretű kavics, babszemek,... összesen 48 db szükséges a játékhoz. Kreatívabb ügyes kezűek díszíthetik a táblát akril festéssel is.
Jó szórakozást kívánok hozzá!

 

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2515628120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása