Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Álomfogó

2020/04/17. - írta: KapuZs

alom_1.jpgAz álomfogó (vagy más néven álomcsapda) az észak-amerikai indián kultúrából terjedt el a világon. Ez a tárgy eredetileg kézzel készült fűzfa karika alapra. A karikát személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel tették egyedivé. Az álomfogó elsősorban a gyerekek álmait védte egyfajta talizmánként. A babona szerint az álomfogó csapdába ejti a rossz álmokat, a jókat viszont átengedi.

Anyagok és eszközök:alom_4.jpg

  • Karika alap
  • Olló
  • Fonalak / zsinórok / vékony spárga
  • Bármi, ami díszítésre felhasználható (pl. szalagok, száraz termések, madártollak, tengeri herkentyűk, gyöngyök, stb.) 
  •  Ragasztó

 Kivitelezés:

  • alom_3.jpgA karika alap készühet tetszés szerinti anyagokból. Ha van otthon kész karikánk, azt is felhasználhatjuk vagy készíthetünk magunknak. A fotón az egyik borostyánindákból, a másik összetekert zseníliadrótokból készült.
    A karika egy tetszés szerinti pontjához odakötjük a spárgát/fonalat, majd átvezetjük pontosan a szemközti oldalra. Ott is rögzítjük a spárgát, majd sodorva visszavezetjük a kiindulópontig. Ezt a folyamatot megismételjük még kétszer vagy háromszor. Érdemes középen, a metszéspontban rögzíteni a spárgaköteget.
  • Az átlókat pókhálószerűen körbetekerjük spárgával vagy fonallal. alom_2.jpg
  • Végül az alapot tetszőleges tárgyakkal díszítjük. A díszeket rákötjük vagy ráragasztjuk az alapra. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8415617592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása