Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

W. Bruce Cameron: Shelby története

2023/02/02. - írta: Ildikó_2

 Egy kutya hazatér

sziklas-hegyseg.jpgHa egy tündéri, hontalan kutyusról szeretnél olvasni, aki végre otthonra talál, mindenképp vedd kezedbe Shelby történetét!

Láttad az Egy kutya hazatér című filmet? Ebben bizony Shelby játszott és még két másik kutyus, akik megszólalásig hasonlítanak egymásra. Tulajdonképpen hárman alakították a filmbeli Bellát, de a legfontosabb jeleneteket Shelby játszotta. Az acsargós, morgós részeket Shelby falkatársa, Luke, a harmadik kutyus pedig Amber.

De addig, míg felfedezték ennek a kis csodás kutyalánynak a képességeit, nagyon sok hányattatáson kellett átesnie: valószínűleg hónapokig élt egy szeméttelepen, az ott talált maradékokon tengődve. Mígnem egy Megan nevezetű hölgy elvitte egy menhelyre, ahol rendszeresen kapott élelmet és száraz alvóhelyet.

Itt talált rá Bruce, a könyv írója, a felesége és Teresa, a kutyakiképző. Rögtön kölcsönös vonzalom alakult ki köztük és Teresa hazavitte Shelbyt a már meglévő négy kutyája mellé. A falka azonnal befogadta a bájos kutyalányt. Teresa elkezdte tanítgatni Shelbyt, hogy szépen végre tudja hajtani azokat a feladatokat, amik a filmforgatás során várnak rá. Minden gyakorlat jól ment a kiképzés során: a „Jelre!”, a „Vedd fel!, Tedd oda bele!”. Hamarosan megismerkedett egy másik kutyussal, Gustóval és gazdájával, Aprillel. Bruce, a könyv és a forgatókönyv írója is izgatottan figyelte hogy jön ki egymással a két négylábú. De minden rendben ment, együtt gyakorolta a két kutya a tengerparton a homokban a „Kaparj!” parancsot, hiszen a film egyik kulcsjelenete, mikor ásni kell a hóban.

És hamarosan elkezdődött a forgatás a hófödte Sziklás-hegységben. Az egész stáb izgatott, két nagyon fontos jelenet van, amit Shelbynek mindenképp meg kell oldania, hiszen fogy a forgatási engedélyre kapott idő…

Kíváncsi vagy, sikerült-e Shelbynek időben teljesítenie a feladatot? Miért nem Gusto mellett kaparja a legfontosabb jelenetben a havat? Olvasd el a könyvet, megtudod!

Kihívás Kérdés: Mi a neve a legkisebb falkatagnak?

Szólj hozzá!

Nyulász Péter- Ritter Ottó: A fürdők réme

2023/01/28. - írta: KapuZs

nyulasz_1.jpgBár most, hogy hideg van, és sokfelé esik a hó, kicsit nehéz belegondolni, de képzeljétek azt, hogy nyár van, kánikula és rengetegen állnak sorba a strandok bejárata előtt arra várva, hogy azok kinyissanak. Csakhogy! Ezen a forró, nyári napon valamennyi budapesti fürdő zárva marad, mert a víz mindenütt zavaros és büdös.

Pongrác, aki kedvenc nagybátyja ottfelejtett mobiljáért indul a Margitszigetre, azon kapja magát, hogy egy nyomozás kellős közepébe kerül: utána kell járnia a csukott kapuk rejtélyének.

Nem akármilyen emberek (akarom mondani: ebek ☺) sietnek Bugac Pongrác (fajtájára nézve: mudi), a Berger Szimat Szolgálat (úgyis, mint nyomozóiroda) főnökének segítségére. Itt van mindjárt Fürge, a magyar agár, aki számos futóversenyt nyert, és most ő a város leggyorsabb futárja, aztán Szilas Bundi, a komondor és az ő bobcat-je, valamint Juli Puli, a tűzrőlpattant titkárnő (aki persze, hogy puli!), és barátja, Krisz, a kuvasz és zumba-oktató, aki nemcsak táncolni tanítja őt. Szóval, remek kis csapat kerekedik fel nyomozni, hogy kiderítsék: ki mérgezi a fürdők vizét és mi a célja ezzel?

Ahol ennyi jó ember - vagyis rátermett és fajtiszta kutya ☺ - fog össze, ott egyetlen titok sem maradhat sokáig megfejtetlen, és egyetlen gonosztevő sem szabadlábon!

Javaslom, ne csak a könyv lapjain kövessétek Pongrácék nyomozását, hanem kerekedjetek fel és járjátok be útvonalukat akár gyalogosan, akár busszal, villamossal vagy éppen kishajóval, hogy jobban megismerjétek és megcsodáljátok gyönyörű fővárosunkat. Garantálom, ez is lesz annyira izgalmas, mint a rejtély felderítése, főleg, ha még a föld alá is bemerészkedtek ☺!

A szerző, Nyulász Péter még azokra a kérdésekre is választ ad, amiket különben anyukátoknak vagy apukátoknak tennétek fel; mint például: mi is az a hemendex, hány sziget tartozik a fővároshoz, vagy éppen miért laposak a folyami hajók? Ritter Ottó remek rajzai pedig nemcsak az ősi magyar kutyafajtákat mutatják be Nektek, hanem képet adnak a főváros nevezetességiről is.

Ajánlott korosztály: 6-től 9 éves korig

KÉRDÉS: Hol található a budapesti gyógyfürdők ősforrása?

Ha a könyv felkeltette érdeklődéseteket, akkor keressétek a Berger Szimat Szolgálat további kalandjait, amik Az ellopott Mikulás-szán valamint A hosszúfülűek kincse címen jelentek meg!

 

 

Szólj hozzá!

Ulrike Rylance: A varázslatos boszihotel

2023/01/25. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

boszihotel.jpgA cím alapján teljesen jogos a kérdés, hogy milyen is egy boszihotel? Nos, ez a  varázslatos szállás kényelmes és kellemes landolást biztosít a tetőteraszra seprűvel érkezőknek, rendelkezik víz alatti lakosztálly - köszönhetően a békákkal teli iszapmedencéjének. 

Ez azt gondolom teljesen elvárható egy ötcsillagos boszihoteltől, de a történetünkben szereplő Lila Denevérhez hotel tulajdonosai még ezen kívül is nyújtanak extra szolgáltatásokat, nevezetesen, hogy a szállodában lakó boszorkányok és egyéb különös varázslények megtekinthetnek bevásárlóközpontokat, focistadionokat. Ugyanis ez a hotel az EMBERVILÁG KELLŐS KÖZEPÉN TALÁLHATÓ, pontosan az Akácfa utcában, Pocorgófalván.  

Természetesen a városka lakói nem is gondolják, hogy igazi boszorkányok fognak szállodát nyitni, a tulajdonosok ugyanis legjobb tudásuk szerint igyekeznek betartani az egyik legfontosabb boszorkányszabályt - a Szekretórum elnevezésűt -, mely szerint: „Vigyázz, az emberek ne tudjanak a boszorkányok világáról!”

A fenti szabályt a szállodát nyitó boszorkánycsalád középső gyermekének, nevezetesen Rozáliának - finoman szólva - nem igazán sikerül betartania.  A kis boszi valahogy mindig olyan helyzetekbe keveredik, hogy kénytelen varázslathoz folyamodni, ami persze szigorúan tilos a kiskorú boszorkányoknak, pláne az emberek világában.

Lesz itt minden: elvarázsolt szomszédok, Ken babává változtatott tornatár, kerti törpévé varázsolt osztálytársak és egy bolondos seprű által eltűntetett varázskönyv is.

És ez még korántsem az összes kalamajka és félresikerült varázslat, amit Rozáliának köszönhetünk.

Szerencsére  nem egyedül kell kimásznia a slamasztikából, hiszen egy új barátra is szert tesz a szomszéd kislány, Klára személyében, aki nem véletlenül érti meg annyira a boszorkányok titokzatos világát….

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_4.jpgKalandra, akarom mondani: seprűre fel és, irány a varázslatos boszihotel! Varázslat, kaland, izgalom, humor, rengeteg kalamajka és csodás illusztrációk teszik igazán élvezetessé ezt a remek könyvet, melynek már alig várom a folytatását, mert valami azt súgja nekem, hogy a kalandok itt még korántsem értek véget….

Ajánlott korosztály 8 éves kortól mindenkinek, aki szeretne egyszer a Lila Denevérhez hotelben pihenni☺.

KÉRDÉS: Milyen állattá szeret a legjobban változni Rozália nagymamája?

 

Szólj hozzá!

Berg Judit: Két kis dínó Budapesten

2023/01/21. - írta: KapuZs

Ideje, hogy megismerkedjünk két kedves kis dinoszaurusszal: Trikóval, a triceratopsszal és Nyammal, a t-rexszel!

ket_kis_dino.jpgŐk bizony a zsírkrétakorból kerültek hozzánk. Azt mondjátok, hogy ilyen nincs is, hogy csak a mesében létezik? Hát éppen hogy a mesébe kísérjétek el a két kis dínót, akik – miután túlságosan kicsiknek születtek – azt szerették volna kívánni a varázserejű vulkántól, hogy nőjenek nagyobbra. De ehelyett - mivel éppen kitört a láva -, azt kiáltották: Tűnjünk innen! És eltűntek! Ám fel is bukkantak hol itt, hol ott, vagyis utazgattak térben és időben.

Még szerencse, hogy ilyen kicsik, mivel így beleférnek bármilyen zsebbe. Most éppen Matyi zsebében kalandoznak napjainkban, Büdipesten - ahogy ők mondják (és valljuk be, teljesen igazuk van, mert kedves fővárosunkban néha valóban rettentően büdös van ☺).

Matyival nagyon jól öszebarátkoznak, de ez nem is csoda, hiszen a kisfiú paleontológus (azaz őslénykutató) szeretne lenni, így sok mindent tud a dínókról. De Budapestről is, ahol együtt utazgat két kis barátjával; elmegy velük a Városligetbe, ahol megcsodálják annak nevezetességeit, de magával viszi őket az iskolába, sőt, az osztálykirándulásra is.  

Tartsatok Ti is a három baráttal, és ismerkedjetek fővárosunkkal; valamint keressétek velük együtt a vulkánt, ami teljesíti Trikó és Nyamm kívánságát!

Ajánlott korosztály 5-8 évesig

KÉRDÉS: Mitől ijed meg a Hősök terén a félelmet nem ismerő Nyamm?

ket_kis_dino_1.jpgHa szívesen bolyonganátok tovább hőseinkkel a világban és a történelemben, akkor olvassátok el Berg Judit Két kis dínó sorozatának többi kötetét is!

 

Szólj hozzá!

Gluténmentes fűszeres-datolyás szelet

2023/01/19. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

A sütemény karakterét a fahéj, gyömbér és a szegfűszeg határozza meg, melynek köszönhetően ez egy igazi klasszikus téli, egészséges és könnyen elkészíthető csemege, amelyhez már csak egy csésze forrón gőzölgő tea, kávé vagy forró csokoládé szükségeltetik.fuszeres_3.jpg

Hozzávalók:

 • 15 dkg darált dió
 • 15 dkg kókuszreszelék
 • 6-8 dkg eritrit/nyírfacukor
 • 1/3 tk. szódabikarbóna
 • 1 tk. őrölt fahéj
 • ½ tk. őrölt gyömbér
 • ½ tk. őrölt szegfűszeg
 • 3 tojás 
 • 15 dkg magozott datolya
 • 0,5 dl víz
 • 1-2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

fuszeres_5.jpgA hozzávalókat a tojások és az eritrit/nyírfacukor kivételével egy késes aprítóba tesszük. Majd ezután az aprítógépből kikanalazott masszához hozzátesszük az eritrittel elkevert tojásokat. Az így kapott masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Ne feledjük, a sütési idő mindig sütőfüggő. Ha kissé kihűlt, szeletekre vágva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

fuszeres.jpgÚgy gondoltam, hogy egy ilyen fűszeres süteményhez egy igazi fűszeres mese is dukál. Ezért ajánlom sok szeretettel a figyelmetekbe Szabó T. Anna: Fűszermadár című meseregényét, amelyben bátor hőseinknek (Csillámvölgy lakóinak) - hogy megmentsék a Napot - el kell készíteniük a varázslatos százfűszerszószt.

Vajon sikerül nekik? Ha kíváncsi vagy a válaszra, feltétlen olvasd el a könyvet; így nemcsak rengeteg fűszert és különleges ételalapanyagot ismerhetsz meg, de izgalmas kalandokat is átélhetsz, melyek során meggyőződhetsz az igaz barátság és összetartozás mindent legyőző erejéről is.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása