Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Kelly Ngai & Mikki Lish: A halmosdombi ház

2022/07/04. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

halmos.jpgTörténetünk főhősei, a tizenegyéves Hedy és nyolcéves Spencer duzzogva veszi tudomásul, hogy archeológus szüleik nélkülük utaznak egy spanyolországi ásatásra a téli szünetben.

Ők ezen idő alatt kénytelenek a szünidőt – egészen karácsonyig - anyai nagyapjuknál tölteni. A gyerekek nincsenek elragadtatva, hiszen a poros kisvárosban lévő öreg, komor házban nincsen Wi-Fi, gyakran zsémbeskedő, néha mogorva és magányos nagyapjuk pedig – finoman szólva - nem ígérkezik a legszórakoztatóbb társaságnak. 

Nagyapjuk magányosságának, és mogorvaságának komoly oka van: fiatalkorában világhírű bűvész volt, ő volt a híres-nevezetes John Sang, akinek felesége, Rose volt az asszisztense, aki egyszer előadás közben eltűnt, mintha a föld nyelte volna el. Nem csoda, hogy John azóta nem foglalkozik bűvészettel és mágiával, hiszen úgy érzi, hogy ez vette el tőle imádott feleségét, akinek hiányát a mai napig képtelen feldolgozni.

Ebbe a szomorúsággal teli házba kerülnek a gyerekek, akik lélekben már felkészültek életük legunalmasabb téli szünetére, de nem is tévedhettek volna nagyobbat. A házban ugyanis különös és furcsa dolgok történnek. Noha John nagyapa felhagyott a mágiával, de úgy fest az nem hagyott fel vele. Amikor Hedynek a kezébe kerül egy régi - nagyszüleit és az ő anyukáját ábrázoló - fénykép, döbbenetes dolog történik, egy felirat jelenik meg a poros képkereten, két szó, semmi több: KERESS MEG! Ez a két szó mindent megváltoztat, a gyerekek elhatározzák, hogy kézbe veszik a dolgokat, és megkeresik a titokzatos mondat íróját, akiről úgy sejtik, hogy nem más, mint rég elveszettnek hitt nagymamájuk. 

Nyomozásukban nem várt segítőkre is akadnak a Ház mágikus tárgyainak “személyében”. A teljesség igénye nélkül: egy beszélő szarvasfej, egy – remek humorral megáldott - medvebőr (Doug egyszerűen imádnivaló karakter), illetve a házban tanyázó szellemek sietnek a gyerekek segítségére… De nem mindenki akarja, hogy kiderüljön az igazság, úgyhogy a gyerekeknek és különös segítőiknek minden bátorságukra, leleményességükre szükségük lesz, hogy végére járjanak ennek a titokzatos ügynek….

Ha szereted a kalandokat, ha elég bátor vagy, hogy legyőzd a saját félelmeidet, és ha hiszel a csodákban, akkor ez a TE könyved!

Ne felejtsétek el: „Azok, akik nem hisznek a csodában, soha nem is találnak rá.”

KÉRDÉSMilyen mágikus madár tojását találja meg Spencer a kertben?

 

Szólj hozzá!

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára

2022/07/01. - írta: Ildikó_2

Ugye, olvastad az Örökösök viadalát?

Ha nem, feltétlenül azt vedd először a kezedbe! (Ide kattintva olvashatsz az első kötetről!) A második rész onnan indul, ahol az első véget ér: Avery (és a többiek) még mindig nem értik, mi az oka, hogy a multimilliárdos Tobias Hawthorne az ismeretlen lányra hagyta a vagyonát. barnes_az_orokseg_ara.jpg

Újabb titkok és rejtvények egész sora vár Rád és a szereplőkre. Az „Öreg” gondoskodott róla, hogy minden megoldott feladat egy nyom legyen, amit követni kell, hogy kiderüljön, miért Avery örökölt. A négy Hawthorne fiú egyre közelebb kerül a lányhoz, mindenképp meg akarják védeni őt a különböző fenyegetésektől és merényletektől. Vajon áldás vagy inkább átok ez az örökség?

Pergő a cselekmény, oldalról oldalra ismerünk meg egy újabb rejtekajtót, egy addig nem ismert titkos átjárót vagy nyomot. Még az is kiderül, hogy Avery elhunyt édesanyját nem is Sarah-nak hívták… A kamaszlány egész eddigi élete alapjaiban rendül meg. A DNS–vizsgálat bebizonyítja: nem vérrokonság köti össze a Hawthornokkal. De akkor mi?

Ebben a kötetben már a kastélyon kívül is követniük kell a játékos milliárdos által elszórt nyomokat: elrepülnek kedvenc nyaralójába, egy síparadicsomba, majd Rockaway Watchba, hogy egy remetével beszéljenek, sőt, Nash és Libby (egyre közelebb kerülve egymáshoz) Costa Rica felé veszi az irányt…

Mindeközben folyamatban Avery nagykorúsítása, nehogy apja, Ricky örökölhesse a vagyont, ha netán történne valami a lánnyal… Több szereplőről is kiderül, nem is az, akinek mindaddig tudtuk vagy gondoltuk. Egy idő után már kissé nehezen követhető, ki kinek is a lánya, fia, unokája, dédanyja…

Üde színfoltként megjelenik a kötetben Avery barátnője, Max, egy belevaló, vagány csajszi, aki várhatóan a legfiatalabb fiúval, Xanderrel kerül közelebbi kapcsolatba.

Ugyan Grayson kijelenti, köztük nem lehet semmi, Jamesonnal tovább folytatják külön versenyüket az Örökösnő kegyeiért. Vajon melyikük lesz a befutó?

Mint minden könyvben, vannak szerethető és kevésbé szerethető karakterek, számomra még a főszereplők között is. Döntse el az Olvasó maga, neki ki szimpatikus, ki kevésbé, én nem szeretnék a véleményemmel befolyásolni senkit. De annyit elárulok, jelen pillanatban az egyik kedvencem Avery biztonsági főnöke, Oren. Az ő megbízhatósága és korrektsége példaértékű. (Remélem, a következő kötetben nem cáfol rá!) Igaz, kissé merev és túlságosan problémakereső, de hát milyen legyen egy testőr?? És a női szereplők közül a kellemes csalódás számomra a fiúk nagynénje, Zara. Megtudjuk, hogy a távolságtartó és szigorú külső igazi érző lelket takar.

Ha hinni lehet a híreknek, 2023 elejére várhatjuk a trilógia befejező részét.

Kihívás Kérdés: Mi Avery édesanyjának az igazi neve?

Szólj hozzá!

„Emeletes” paleo palacsinta

2022/06/24. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

emeletes_4.jpgEbben a gyorsan, és könnyen elkészíthető, egészséges receptben csodálatosan keverednek a különféle ízek: gyümölcslekvár, fahéj, alma, gesztenye, és egy kis csokoládé. Mondanom sem kell, képtelenség ellenállni neki.

Palacsintaimádók, sütésre fel!

 

Hozzávalók: 

 • 3 tojás
 • 12 dkg gesztenyeliszt
 • 1 ek. nyírfacukor (elhagyható)
 • csipet só
 • 2-2,5 dkg kókuszzsír felolvasztva
 • 2 ek. kókusztejszín
 • víz (kb. 1-1,5 dl)

A töltelékhez:

 • lekvár (bármilyen ízű lehet, személy szerint én a szilvát és a meggyet preferálom, nyírfacukorral készített lekvárt szoktam használni)
 • fahéjas nyírfacukor (lehet por vagy hagyományos is)
 • 1-2 alma lereszelve és megpárolva
 • csokoládékrém (ezt elkészíthetjük mi magunk is, vagy lehet használni nyírfacukorral készült pudingport, ha valaki nem tartja be olyan szigorúan minden esetben a paleo étrend előírásait)

Elkészítés:emeletes_1.jpg

A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük, sűrű palacsintatésztát kapunk, amelyet 10 percig állni hagyunk, majd kisütjük. Kb. 12 darab palacsinta készül ebből a mennyiségből. 

Tippek:  Nagyon fontos, hogy mindig szitáljuk a tésztába a gesztenyelisztet, így biztos, hogy csomómentes lesz.  Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor figyeljünk, hogy milyen sorrendbe tesszük bele a hozzávalókat, mert a felolvasztott kókuszzsír és a hideg tojás találkozása miatt „összeugrik” a tészta. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy ezt a sorrendet követjük: tojás, cukor, só, kókusztejszín, átszitált gesztenyeliszt, felolvasztott kókuszzsír, víz.

Minden egyes elkészült palacsintát megkenünk tetszés szerinti sorrendben a fenti töltelékekkel, és így rétegezzük. Ha elkészült, tegyük be egy-két órára a hűtőbe, és már kínálhatjuk is.

emeletes_3.jpg

Azt gondolom, hogy egy „emeletes” édesség mellé, emeletes regény is dukál! Ha szeretnél egy igazán vicces, fordulatos, meghökkentő helyzetekben bővelkedő történetet olvasni, akkor ki ne hagyd Andy Griffiths: 13 emeletes lombtoronyház című könyvét, amelyben - többek között - egy igazi limonádé szökőkút, egy pillecukor automata, és egy saját tekepálya is helyet kapott, ja, és egy cápáktól hemzsegő medence is! Úgyhogy kalandra fel, ismerd meg ennek a különleges háznak mind a tizenhárom emeletét! 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása