Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Andreas Steinhöfel: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai

2022/12/01. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

„Advent harmadik vasárnapjának estéjén zuhant rá Mr. Moose a háztetőnkre. Advent idejént zenélni és énekelni szoktunk, így aztán mindannyian éppen a nappaliban tartózkodtunk: Kiki a zongoránál ült, Mama furulyázott, az én feladatom meg az éneklés volt. Különlegesen szép gyerekszopránhang rejlik a torkomban. A szobát betöltötte a narancshéj illata, amelyet Mama rakott a fűtőtestre, odakint sűrűn hullt a pelyhes, fehér hó. Csodálatos, szenteste előtti hangulat.

steinhofel.jpgMennyből az angyal, lejött hozzátok

De nem az angyal jött le a mennyből, hanem Mr. Moose. Fülsiketítő csattanás hallatszott, és a következő pillanatban lezuhant, áttörve a szoba tetejét. Jobban mondva: először a háztetőt törte át, és csak azután a szoba mennyezetét. A padló remegett a lábunk alatt. Mama és Kiki sikoltozott. 

A téglák és a tetőcserepek jégverésében egy, nagy barna valami szállt rá Sorenre, és aprófává hasogatta. Soren az IKEA-asztalunk volt a nappaliban. És vele együtt rajta lévő adventi koszorúnak és a kókuszos sütiknek is pusztulniuk kellett.”

Ezek a kezdősorai ennek a nem mindennapi karácsonyi történetnek, amelyben Bertilhez és családjához érkezik a fent leírt módon egy nem mindennapi vendég, aki alaposan felforgatja a család életét. Miután a család felocsúdik az első sokkból, hogy egy jávorszarvas csöppent be hozzájuk, jön a második sokk: Mr. Moose ugyanis beszél (méghozzá nagyon udvariasan, választékosan, igaz, kissé amerikai akcentussal teszi mindezt), és a Télapónak (vagy, ahogy ő emlegeti a Főnöknek) dolgozik. Kevésbé ismert tény ugyanis, hogy mielőtt a karácsonyi rénszarvasokkal útra kelne a Télapó, előtte tesz egy próbakört a karácsonyi jávorszarvasokkal. Egy ilyen próbaút során történt, hogy Mr. Moose valahogy kicsúszott, illetve megcsúszott (valahol Írország magasságában) és a tetőn keresztül landolt Bertil családjánál, akik természetesen befogadják, és az üresen álló garázsukban szállásolják el a lábadozó Mr. Moose-t, akit nagyon hamar a szívébe zár az egész család. A karácsonyi jávorszarvas társaságában szinte repül az idő, mindent meg lehet vele beszélni, okos, jó hallgatóság, bölcs tanácsokat ad, és kifogyhatatlan a vidám és érdekes történetekből. Azonban kisvártatva feltűnik maga a Télapó is, hogy visszakapja  „munkatársát”, valamint megjelenik egy rosszindulatú szomszéd is, aki híres vadász hírében áll, és nem nézi jól szemmel, hogy Bertil és családja egy jávorszarvast rejteget a garázsban.

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_3.jpgHa kíváncsi vagy, hogy mi lesz Mr. Moose sorsa; ha szeretnéd megtudni, hogy mi a karácsony legnagyobb csodája, akkor feltétlen olvasd el ezt a kedves, szívet melengető vidám történetet, amelyet Katja Gehrmann illusztráció tesznek igazán hangulatossá.

Ajánlott korosztály 7-8 éves kortól 100 évesig.

KÉRDÉS: Mit iszik a Nagymama a Télapóval a lehető legnagyobb egyetértésben?

 

Szólj hozzá!

Leiner Laura: Random

2022/11/27. - írta: Ildikó_2

leiner_laura_random_tunezia.jpgTöbb irányból nézve is különleges kötetet olvashattok: egyrészt itt nem középiskolások a főhősök, hanem egyetemisták; másrészt ez a könyv ugyan csak most jelent meg, már 2009-ben írta meg Leiner Laura. Ezért lehet, hogy néhányan furcsálljátok majd, kevesebb szó esik a közösségi médiáról, a hangsúly a blogokra terelődik, ekkoriban ugyanis az influenszerek még a bloggerek voltak.

Főhősnőnk Emma, aki egy igen rossz emlékű nyaralás miatt nem nyaral, nem megy kétnapos kirándulásra, és nem eszik svájci csokit. Történt ugyanis, hogy három évvel korábban az akkori barátja az egyiptomi nyaralásuk alatt összejött egy svájci lánnyal, amiből ő a parton olvasva semmit sem vett észre. (Mondjuk, nem tudom, mit várt, ha még arra sem volt hajlandó, hogy a könyvből felnézzen időnként…, de ez csak az én személyes véleményem!) Emma és legjobb barátja, Tomi együtt írják a Tomma olvasta című könyves blogot és lakást is együtt bérelnek. Tomi legfőbb vágya, hogy megnyerje egy ingyenes utazás egyik helyét, ezért Emma telefonjával is próbálkozik. És természetesen a lány telefonját hívják vissza, amit éppen a srác nem tud felvenni, a nyereményút viszont nem ruházható át.

Így Emma végül felül a repülőre, hogy majdnem két héten keresztül all inclusive ellátással nyaraljon Tunéziában nyolc teljesen idegen ember társaságában. A kissé idegesítő (különösen a mindent pontozó tulajdonsága), csetlő-botló lány rögtön furcsa helyzetekben találja magát: majdnem lekési a beszállást, leborít egy csomó bőröndöt, senki nem akar vele kerülni egy szobába. Azonban, mikor a recepciós megszánja és upgrade-eli egy tengerre néző lakosztályba(!), természetesen már mindenki a társaságból szeretne együtt lakni vele. Végül a vele szemben már a reptéren bunkón viselkedő, szintén blogoló Noel lesz a szobatársa…

Hogy miként kovácsolódik össze a társaság, a kezdetben egyedül strandoló és napozó Emma hogyan csapódik a túlzott optimizmusban szenvedő Mikihez és hogyan kerül egyre közelebb a „bunkó” szobatársához, miként lesz egyre nagyobb a társaságuk a napernyő alatt, megtudod, ha elolvasod ezt a szórakoztató nyaralós regényt!

Kihívás Kérdés: Hogy hívják Pala barátnőjét?

Szólj hozzá!

Bátky András: Pipogya, a budapesti medve

2022/11/23. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

Sokan még csak nem is sejtik, hogy Budapesten láthatatlanná vált vadállatok élnek. Bizony jól olvastad, szó sincs semmiféle elírásról, történetünk szereplői bizony városi vadállatok.Találunk itt medvét, oroszlánt, sőt még tigrist is, akik próbálnak a maguk csendes (már amennyire ez elvárható egy vadállatól), és láthatatlan módján belesimulni a város életébe.

pipogya.jpgEz különösen nehezére esik történetünk címszereplőjének, Pipogyának (becsületes nevén Medve Alfonznak), aki szerint nincs is unalmasabb az ilyen láthatatlan városi életnél.

Nem is tévedhetett volna nagyobbat mackó pajtásunk, hiszen egyik nap, amikor barátjával - a szemüveges, vegetáriánus és lelkes könyvtárba járó - Oroszlán Gézával sétálgatnak az utcán a medvekölyök azt veszi észre, hogy egy embergyerek, mintha látná őket. 

És ez csak a kezdet! Pár nap múlva a láthatatlan vadállatok azon kapják magukat, hogy már nem mindenki számára láthatatlanok, egyre többen veszik őket észre.. De vajon ez hogy történhetett? Mi törhette meg az évszázados láthatatlanságot?

Pipogyáék úgy döntenek, hogy utánajárnak a dolognak, hiszen, ha egyre több ember számára láthatóvá válnak, akkor az kimondhatatlanul nagy bajba és veszélybe sodorná a városban lakó összes - addig az emberek szeme elől rejtve maradt - állatot.

A kis csapat kiegészül még három bátor, mindig kalandra kész gyerekkel (Annával, Eszterre és Tomival), valamint Tigris Oszkárral (akinek édességimádatánál, csak a jókedve nagyobb), és a nem mindennapi kis nyomozócsapat egy pár nap alatt alaposan felbolygatja Budapest utcáit.

Remélem mindenki felkészült a kalandra, mókára, kacagtató jelenetekre és izgalomra, amelyekben bővelkedik történetünk?!

Tpipogya_1.jpgarts Pipogyával és barátaival ezen a kalandos és némi varázslattal fűszerezett nyomozáson, amelyet - köszönhetően Gyöngyösi Adrienn kiváló illusztrációinak - szinte végig látunk magunk előtt.

Ha tetszett a mese, akkor feltétlen olvasd el a kis csapat másik kalandját is, amelyet a Pipogya és a Városvédő Szent című könyvből ismerhetsz meg.

KÉRDÉSKi az, aki a történet végén kiszabadítja Pipogyáékat?

 

Szólj hozzá!

Igaz Dóra: Digitális tanárnő kérem!

2022/11/21. - írta: Ildikó_2

igaz_dora_digitalis.jpgUgye, emlékeztek még 2020 márciusára, mikor lényegében egyik napról a másikra változott meg az életünk? A könyvtárak, színházak, múzeumok bezártak, sok üzlet szintén erre a sorsra jutott, a szüleitek home office-oltak, nektek sem kellett reggelente a suliba indulni, hiszen átállt az ország a digitális oktatásra.

Ennek a tanítási módszernek az előnyeit és (leginkább) hátrányait világítja meg Igaz Dóra rendkívüli humorral, amit a szuper illusztrációk csak fokoznak. (Ha még nem találkoztatok egy nagyon hasonló című könyvvel, akkor javaslom, nézzétek meg ezt a linket https://mek.oszk.hu/00700/00719/00719.htm!) Bizonyára, ha akkor, több mint két éve vettük volna kezünkbe ezt a könyvet, annyira nem találtuk volna viccesnek (főként nem a tanárok, ezt azért lássuk be, hiszen szépen megmutatja a könyvecske, miként is lehetett kicselezni az online órai részvételt!), de így, bő két év távolából már igazán megmosolyogtató helyzetekről olvashatunk. Az egyik kedvenc jelenetem az, mikor a szomszéd úr éppen videókonferencia közben jön át szereplőnkhöz öltönyben, nyakkendőben és pöttyös alsóban, hogy némi csendet kérjen…, na és az anyuka, aki az otthoni munkavégzés óta általában fel sem öltözik, de mikor az igazán jóképű tanár úr tart órát, miniszoknyában és tűsarkúban, kisminkelve libeg be lánya szobájába…

És még sorolhatnám a kacagtató sztorikat. Az olvasás során garantáltan magatokra ismertek!

Kihívás Kérdés: Hova került az online órarendbe az ének?

Szólj hozzá!

Labirintus játék

2022/11/19. - írta: KapuZs

Kmetykó Cilitől

Anyagok és eszközök:labirintus.jpg

  • CD tok
  • ragasztópisztoly
  • spárga
  • A/4- es lap
  • golyó vagy gyöngy

 

Kivitelezés:labirintus_4.jpg

  1. A képen látható labirintus mintát másoljuk le. (Ezt a Budai labirintus cégére ihlette: https://www.kozterkep.hu/1831/budavari-labirintus-cegere)
  2. A ragasztópisztoly segítségével ragasszuk a vonalakra a vastag spárgát, kezünkre vigyázzunk!
  3. Helyezzük be a CD tokba a kész labirintust, tegyük bele a golyót vagy gyöngyöt, csukjuk le a tokot.

Kezdődhet a játék! Ki milyen hamar tudja végigvezetni a golyót a pályán?

Aki szeretné végigjárni az igazi Budavári labirintust ezen az oldalon talál róla több információt: http://labirintus.eu/

labirintus_2.jpgHa a fővárosban barangolsz, ne felejtsd el magaddal vinni Tittel Kinga könyveit (Mesélő Budapest, Kilátók és miniszobrok, A Duna kincsei, A Várnegyed titkai), amik nagy segítségedre lehetnek abban, hogy többet megtudj az itt található épületekről, szobrokról, hiszen szívesen mesélnek Neked, ha nemcsak a szemedet, de az elmédet is nyitva tartod.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása