Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Ali Novak: Életem a Walter fiúkkal

2023/10/03. - írta: Ildikó_2

Egy új Vörös Pöttyöst ajánlok figyelmetekbe!

A New Yorkban élő Jackie egy szörnyű autóbalesetben elveszti a családját. Mivel kiskorú, nem élhet egyedül. Édesanyja gyermekkori barátnője vállalja, hogy magához veszi a 16 éves kamaszlányt. 2000 km-t kell utaznia, hogy új családjával megismerkedjen, egészen Coloradóig repülnek Katherine-nel. A kislány a repülőn tudja meg a nőtől, hogy családja nem kevesebb, mint 14 főt számlál! És ráadásul ezen létszám igen nagy százaléka hímnemű. colorado.jpg

A fiúk nem túl lelkesen fogadják a „betolakodót”, aki még Édesanyjukat is kitúrja a műhelyéből. Hiszen a hatalmas házban már csak ott tudnak helyet kialakítani az új lakónak. A kiemelkedő anyagi helyzetben élő Jackie hirtelen egy tanyán találja magát az ország másik végében, a bentlakásos magániskola helyett a helyi állami gimibe jár, és kénytelen az életét 11 fiúval megosztani. Ráadásul a nagyobbak az igazán dögös pasi kategóriába tartoznak. A srácok mindegyike külön egyéniség. Szép lassan, ahogy telnek a hetek, mindegyikükkel talál valamilyen közös pontot a kislány, így némileg csitul a személye iránti közömbösség vagy egyenesen ellenségesség. A suliban is viszonylag hamar barátokra talál (na persze, ebben nem kis szerepet játszik az a tény, hogy a Walter fiúkkal él egy háztartásban!).

A mindig visszafogott, decens nagyvárosi lány élete fenekestül felfordul: bulikba jár, csínytevésekben vesz részt; de sosem felejti el célját, amiért mindig küzdött: vágyálma bekerülni a Princeton-ra. A tanulásra igyekszik rávenni Alexet is, akivel időközben járni kezd. Viszont szíve egyre inkább az igazán rosszfiú benyomását keltő szívrabló, Cole felé húz…

Kihívás Kérdés: Melyik testvér vonzódik a színjátszáshoz?

Szólj hozzá!

Ulrich Hub: Sánta kacsa, vak tyúk

2023/09/30. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

hub_1.jpg„Minden egy elhagyott baromfiudvarban kezdődik, hová még a nap se süt be soha. Itt éldegél egy sánta kacsa, kit soha senki nem látogat meg. Pedig van egy kis földimogyorótartaléka, amit szíves örömest megosztana valakivel. De ugyan ki tenné be a lábát önszántából egy ily zordonzord, kietlen, nyomorúságos helyre? Alkalmanként már eljátszott a gondolattal, hogy egy kicsit körbenéz odakint a nagyvilágban, de mindig közbejött valami. Mindenesetre azért, hogy némileg kondiban maradjon, a baromfiudvarban mindennap megtesz a mankójával egy teljes kört egyedül”

Így kezdődik történetünk, és vele együtt az egyik főszereplőnk, a sánta kacsa életre szóló nagy kalandja. De nem egyedül éli át mindezt, de nem ám, hiszen egyik nap, miközben a szokásos körét rója a baromfiudvarban belebotlik egy vak tyúkba, aki elmeséli neki, hogy van egy hely a világon, ahol mindenkinek teljesülhet a titkos kívánsága.

A mondás szerint vak tyúk is talál szemet, de esetünkben útitársat talál a sánta kacsa személyében, aki kénytelen-kelletlen beadja a derekát, és elkíséri a tyúkocskát, hogy megtalálja azt a helyet, ahol mindenki kívánsága teljesül. Jóllehet a tyúknak fogalma sincs, hogy merre van az a hely, de megnyugtatásul közli, hogy érezni fogja, hogyha majd odaérnek😊

A világon kevés olyan furcsa pár van, mint főhőseink, akiknek ráadásul a személyisége is teljesen eltérő, hiszen a vak tyúk saját bevallása szerint mindig napfényt áraszt, a sánta kacsa pedig olyan kiábrándító, mint egy felmosórongy😊

Hogy mi sül ki ennek a szokványosnak egyáltalán nem mondható duónak az utazásából? Azt megtudhatod, hogyha elolvasod ezt a humoros (az illusztráció is igazi telitalálat),  kalandokban bővelkedő, ugyanakkor elgondolkodtató történetet, amelyből megtudhatod, hogy mennyire fontos a szeretet, a kitartás, az őszinteség és az összetartás, valamint az, hogy a cél az útban rejlik. 

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_5.jpgHa tetszett a történet, akkor feltétlen olvasd el a szerző másik könyvét is, amely Az utolsó bárány címet viseli (https://kuckokonyvtar.blog.hu/2023/01/16/ulrich_hub_az_utolso_barany)

Ajánlott korosztály 6 éves kortól 100 éves korig

KÉRDÉS: Mi az a furcsa hang a böhömgigamega, kolosszális sötét erdőben, ahová a főhőseink kerülnek?

 

Szólj hozzá!

Lorena Pajalunga: Dinó jóga

2023/09/26. - írta: Ildikó_2

Szeretsz csöndben, nyugalomban lenni? Vagy éppen örökmozgó a természeted? Képtelen vagy nyugton ülni a fenekeden? Sebaj!dinojoga_2.jpg

Ez a kis könyv segít abban, hogy megtanuld, miként tudod kordában tartani magad, hogyan ülj nyugodtan, ha arra van szükség. Megtanít a helyes légzésre, arra, hogy figyelj magadra és ezáltal ellazulj.

Ugye, az oviban is szoktatok tornázni? A könyv szereplői, négy kis dinó segítségével sajátíthatjátok el az alapvető jógapózokat. Akár Anyuval, Apuval vagy Nagyival gyakorolhatjátok otthon az ászánákat, de az óvodában is kipróbálhatjátok.

Csatlakozzatok Rexhez, Raptorhoz, Trixie-hez és Dactylához! Hajrá, lássunk hozzá!

 

Kihívás Kérdés: Hogy hívják a jógamestert?

Szólj hozzá!

Gill Lewis: Murphy, a vízimentő - Blökiakadémia

2023/09/23. - írta: KapuZs

A Kolbászos Álmok Blökiakadémiáján komoly munka folyik: a diákokból munkakutyákat képeznek, akik majd hasznos segítséget nyújtanak az embereknek.

lewis.jpgItt tanul Murphy is, a leonbergi, aki vízimentő lesz, ha sikerrel kijárja az iskolát. Éppen Pipet, az egyik barátját menti ki a folyóból, bár egyelőre csak játékból. Mielőtt azonban átadnák neki az 1-es szintű folyamimentés jelvényt, az Akadémia igazgatónője új diákot mutat be: Rodrigo Lopezt, a mexikói kopaszkutyát, aki nemcsak hogy itt folytatja vízimentőképzését, hanem még az ifjúsági szörfkutyabajnokságon is részt fog venni. Murphy barátai: Pip, Borzas és Csillag csodálattal veszik körül a külföldről érkezett ebet, és ettől Murphy nagyon elszomorodik. Mit elszomorodik? Morcos és undok lesz a többiekkel.

A bajnokságra a tengernél, a Kékzászló-parton kerül sor, ahol nem akárki, hanem maga Borisz, a kitűntetett hős vízimentő tanítja Murphynek és Rodrigónak a tengerből való mentés alapjait, amíg a többiek a megfelelő szörfös hullámokra várnak.

Murphy kicsit fél a tengertől, hiszen sokkal kiszámíthatatlanabb és veszélyesebb, mint bármely folyó vize, és ezt a saját kárán is megtapasztalja. Rodrigo, látva elkeseredését, elhívja szörfölni a szelíd hullámokon, ahol szokhatja a hatalmas víztömeget. És bár több hibát is elkövet (térdig érő vízből ment ki két gyereket…) egyre inkább megbarátkozik a tengerrel és Rodrigóval.

Csak egy piros sapkás kisfiú ne lábatlankodna állandóan a közelükben…

Vajon sikerül Murphynek leküzdenie a féltékenységét? És tényleg hátat fordítanak neki a barátai? Teljesíti a következő szintet?

Megtudhatod, ha elolvasod ezt a kedves és tanulságos történetet, de ennél sokkal többet is olvashatsz a munkakutyákról ebben a kötetben és a Blökiakadémia további részeiben (például Csillag történetében, amivel már találkozhattál a KuckóKönyvtárban: https://kuckokonyvtar.blog.hu/2022/04/09/gill_lewis_blokiakademia_csillag_a_viharhegyen) .

Ajánlott 6-tól 8 éves korig minden kutyakedvelőnek, aki szeretne többet tudni okos segítőinkről

KÉRDÉS: Milyen fajta kutya a Kolbászos Álmok Blökiakadémiájának igazgatónője?

 

 

Szólj hozzá!

Katya Balen: Október, Október

2023/09/20. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

oktober.jpgOktóbernek nemcsak a neve különleges, hanem az élete is, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy egy erdőben nőnek fel. A tizenegy éves kislány apukájával egy Londonhoz közeli erdőben él, egy otthonos faházban. Évente egyszer mennek csak be a városba, hogy beszerezzenek olyan dolgokat vagy élelmiszert, amelyet nem tudnak megtermelni. A kislány szabadon és boldogan él imádott édesapjával, ahogy ő fogalmaz: „ Az erdőben lakunk, vadak vagyunk”.

A kislány sok mindent tud az állatokról, a fákról, a természet csodáiról, akár a  felhők alakjából meg tudja állapítani, hogy eső vagy hó közeleg. Nem hiányzik neki senki és semmi, imád olvasni (a szobája tele van könyvekkel), bóklászni az erdőben, és „kincsek” (elhullatott madártoll, egy-egy szép kavics) után kutatni; úgy érzi, hogy így kerek és teljes az élete. 

Apját mindennél jobban szereti, alig emlékszik már édesanyjára, aki elhagyta őket, amikor Október még csak négyéves volt. Jóllehet az asszony mindent megtesz, hogy újra felvegye a kapcsolatot a lányával (rendszeresen küld levelet), illetve Október édesapja is próbálja rábeszélni a kislányt, hogy olvassa el édesanyja leveleit, a lány hajthatatlan, egyik levelet sem bontja fel, teljesen elzárkózik az édesanyja mindenféle közeledésétől.

Ezért is éri derült égből villámcsapásként, hogy amikor édesapját baleset éri (amiért Október magát okolja), akkor édesanyjához kell költöznie a zajos, hangos városba, Londonba.

Igazi megpróbáltatás ez a kislány számára: kiszakadni a megszokott környezetéből, elszakadva imádott édesapjától.

A finoman és érzékenyen megírt regényből megtudhatjuk, hogyan fedezi fel Október ezt a számára teljesen idegen világot, és milyen változásokat idéz elő benne mindez.

Egyszerre elgondolkodtató és megható, kalandos és finom humorral átszőtt történet ez a szeretet, az összetartozás és önmagunk megismerésének fontosságáról.

Ajánlott korosztály 9-10 éves kortól 120 éves korig

KÉRDÉS: Miért magát okolja Október az apukája balesete miatt?

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása