Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Andreas Steinhöfel: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai

2022/12/01. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

„Advent harmadik vasárnapjának estéjén zuhant rá Mr. Moose a háztetőnkre. Advent idejént zenélni és énekelni szoktunk, így aztán mindannyian éppen a nappaliban tartózkodtunk: Kiki a zongoránál ült, Mama furulyázott, az én feladatom meg az éneklés volt. Különlegesen szép gyerekszopránhang rejlik a torkomban. A szobát betöltötte a narancshéj illata, amelyet Mama rakott a fűtőtestre, odakint sűrűn hullt a pelyhes, fehér hó. Csodálatos, szenteste előtti hangulat.

steinhofel.jpgMennyből az angyal, lejött hozzátok

De nem az angyal jött le a mennyből, hanem Mr. Moose. Fülsiketítő csattanás hallatszott, és a következő pillanatban lezuhant, áttörve a szoba tetejét. Jobban mondva: először a háztetőt törte át, és csak azután a szoba mennyezetét. A padló remegett a lábunk alatt. Mama és Kiki sikoltozott. 

A téglák és a tetőcserepek jégverésében egy, nagy barna valami szállt rá Sorenre, és aprófává hasogatta. Soren az IKEA-asztalunk volt a nappaliban. És vele együtt rajta lévő adventi koszorúnak és a kókuszos sütiknek is pusztulniuk kellett.”

Ezek a kezdősorai ennek a nem mindennapi karácsonyi történetnek, amelyben Bertilhez és családjához érkezik a fent leírt módon egy nem mindennapi vendég, aki alaposan felforgatja a család életét. Miután a család felocsúdik az első sokkból, hogy egy jávorszarvas csöppent be hozzájuk, jön a második sokk: Mr. Moose ugyanis beszél (méghozzá nagyon udvariasan, választékosan, igaz, kissé amerikai akcentussal teszi mindezt), és a Télapónak (vagy, ahogy ő emlegeti a Főnöknek) dolgozik. Kevésbé ismert tény ugyanis, hogy mielőtt a karácsonyi rénszarvasokkal útra kelne a Télapó, előtte tesz egy próbakört a karácsonyi jávorszarvasokkal. Egy ilyen próbaút során történt, hogy Mr. Moose valahogy kicsúszott, illetve megcsúszott (valahol Írország magasságában) és a tetőn keresztül landolt Bertil családjánál, akik természetesen befogadják, és az üresen álló garázsukban szállásolják el a lábadozó Mr. Moose-t, akit nagyon hamar a szívébe zár az egész család. A karácsonyi jávorszarvas társaságában szinte repül az idő, mindent meg lehet vele beszélni, okos, jó hallgatóság, bölcs tanácsokat ad, és kifogyhatatlan a vidám és érdekes történetekből. Azonban kisvártatva feltűnik maga a Télapó is, hogy visszakapja  „munkatársát”, valamint megjelenik egy rosszindulatú szomszéd is, aki híres vadász hírében áll, és nem nézi jól szemmel, hogy Bertil és családja egy jávorszarvast rejteget a garázsban.

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_3.jpgHa kíváncsi vagy, hogy mi lesz Mr. Moose sorsa; ha szeretnéd megtudni, hogy mi a karácsony legnagyobb csodája, akkor feltétlen olvasd el ezt a kedves, szívet melengető vidám történetet, amelyet Katja Gehrmann illusztráció tesznek igazán hangulatossá.

Ajánlott korosztály 7-8 éves kortól 100 évesig.

KÉRDÉS: Mit iszik a Nagymama a Télapóval a lehető legnagyobb egyetértésben?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3717989360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása