Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában  - A pásztói oskolamester háza

2022/08/21. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

sarkany.jpgTörténetünk Pásztón veszi kezdetét 1551-ben, ahol a helyi szabómester fiának, Gáspárnak és barátainak iskolás, akarom mondani: oskolás éveibe nyerhetünk bepillantást. 

Úgy fest, az iskolások a 16.században sem voltak mások, mint a maiak; a gyerekek gyakran bosszantják tanárukat (Gergely oskolamestert), és szüleiket csínytevésekkel, iskolakerüléssel, és a tanulást folyamatosan háttérbe szorító játékaikkal. 

A fiúk fakardjaikkal felszerelkezve állandóan csatákat vívnak egymással, és legkedvesebb szórakozásuk az, hogy a város alatt húzódó pincerendszerben - amelyet ők labirintusnak neveznek - játszanak. Egyik nap azonban Gáspár játék közben elszakad barátaitól, és eltéved ebben a szövevényes pincerendszerben, de szerencséjére egy különös, idős ember egyszer csak megjelenik előtte, és kivezeti a labirintusból, és még egy különleges medált is ad neki, mely egy sárkányt ábrázol. A furcsa idegen azt is elmondja Gáspárnak, hogy ez egy védelmező sárkány, amely a leggonoszabb időkben is megőrzi a fényt, és megtartja arra az időre, amikor elmúlik a sötétség. 

Nagy szükség is van erre a védelmező sárkányra, hiszen sötét felhők gyűlnek Pásztó és egész Magyarország felett, hiszen a törökök egyre több területet foglalnak el az országból.

Sokan - köztük Gáspár szülei is - úgy döntenek, hogy elmenekülnek a törökök elől, és más országban keresik a boldogulásukat. A kétségbeesett és szomorú fiú úgy gondolja, hogy az utolsó Pásztón töltött napján elrejti a medált, hiszen a városnak van a legnagyobb szüksége az amulett különleges erejére.

Nem is sejtheti, hogy tettének később milyen következményei lesznek. Pontosan 468 évvel később egy Dani nevű fiú rábukkan egy régi történeteket tartalmazó könyvben (egy ún. gestában) egy Casparus nevű lovagra (a Casparus a Gáspár név megfelelője), aki Pozhut (Pásztó korabeli elnevezése) városából származott, és még gyerekkorában a városból elmenekülvén elrejti legféltettebb kincsét: a sárkányos medálját. Daninak eltökélt szándéka, hogy megszerzi a kincset….

annamari_kerek_fotosketcher_rajzos_feher_kicsi_2.jpgVajon sikerül neki? Egyáltalán létezik a medál?  Lehetséges, hogy még most is élnek köztünk lovagok?

A terv végrehajtása közben milyen csatákat kell Daninak magával, illetve a környezetével megvívnia? 

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor feltétlen olvasd el azt a két idősíkban íródott izgalmas történelmi regényt.

Ajánlott korosztály: 9-12 éves korig

KÉRDÉS: Melyik osztálytársukat szeretnék megbüntetni Gáspárék, amikor eltéved a labirintusban?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr5717911613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása