Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Káposztás pogácsa gluténmentesen

2022/03/31. - írta: KapuZs

Reményi Annamáriától

kaposztas_5.jpgEgy régi klasszikus, megunhatatlan kedvencet ajánlok figyelmükbe ezúttal egy kicsit „más köntösben”.

Hozzávalók 30-35 darabhoz

  • 20 dkg őrölt mandula
  • 6 dkg kukoricaliszt vagy szezámliszt (ha ez utóbbit használjuk, akkor tegyünk hozzá egy kk őrölt köményt, amely elveszi a szezámliszt jellegzetes kesernyés utóízét)
  • 1-1,2 dkg útifűmaghéj
  • 1 kk fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 ek zsír vagy ennek megfelelő olívaolaj
  • ízlés szerint eritrit vagy nyírfacukor
  • 40-45 dkg lereszelt fejes káposzta

Elkészítés

A káposztát a felolvasztott zsíron vagy olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, és eritrittel ízlés szerint ízesítjük, majd egy kis időre ezt félretesszük. Amíg a káposzta egy kicsit hűl, addig a tojásokba belekeverjük az útifűmaghéjat (kissé zselés állagú masszát kapunk majd), amelyet hozzáteszünk az összekevert száraz alapanyagokhoz (lisztek+fűszerpaprika+só+bors+szódabikarbóna). Majd a legvégén hozzáadjuk a kissé kihűlt káposztát is, alaposan összekeverjük, és apró pogácsákat szaggatunk belőle.kaposztas_3.jpg

Egy tepsit (én gáztepsit használtam) kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a pogácsákat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ne felejtsük el, a sütési idő, mindig sütőfüggő!)

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

kaposztas_6.jpgA pogácsa fő alapanyagáról, nevezetesen a káposztáról nekem egy nagyon vidám történet jutott eszembe: a gömböcverseny, amelyet egy kiváló észt gyerekregényben olvastam. A rövid fejezetekből álló történet egy másodikos osztály mindennapjaiba enged bepillantást. Megtudhatjuk többek között, hogy a gömböcversenyen milyen sorsra jutott az osztály káposztája, továbbá, hogy miért nem jó ötlet kismalacot vinni az iskolába  Még sok más kedves, kacagtató történet található Piret Raud: Tóbiás és a 2/b című könyvében, amelyet jó szívvel ajánlok minden mostani és valaha volt kisiskolás figyelmébe.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1117792281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása