Egy régi klasszikus, megunhatatlan kedvencet ajánlok figyelmükbe ezúttal egy kicsit „más köntösben”.
Hozzávalók 30-35 darabhoz
- 20 dkg őrölt mandula
- 6 dkg kukoricaliszt vagy szezámliszt (ha ez utóbbit használjuk, akkor tegyünk hozzá egy kk őrölt köményt, amely elveszi a szezámliszt jellegzetes kesernyés utóízét)
- 1-1,2 dkg útifűmaghéj
- 1 kk fűszerpaprika
- só, bors
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 ek zsír vagy ennek megfelelő olívaolaj
- ízlés szerint eritrit vagy nyírfacukor
- 40-45 dkg lereszelt fejes káposzta
Elkészítés
A káposztát a felolvasztott zsíron vagy olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, és eritrittel ízlés szerint ízesítjük, majd egy kis időre ezt félretesszük. Amíg a káposzta egy kicsit hűl, addig a tojásokba belekeverjük az útifűmaghéjat (kissé zselés állagú masszát kapunk majd), amelyet hozzáteszünk az összekevert száraz alapanyagokhoz (lisztek+fűszerpaprika+só+bors+szódabikarbóna). Majd a legvégén hozzáadjuk a kissé kihűlt káposztát is, alaposan összekeverjük, és apró pogácsákat szaggatunk belőle.
Egy tepsit (én gáztepsit használtam) kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a pogácsákat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ne felejtsük el, a sütési idő, mindig sütőfüggő!)
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A pogácsa fő alapanyagáról, nevezetesen a káposztáról nekem egy nagyon vidám történet jutott eszembe: a gömböcverseny, amelyet egy kiváló észt gyerekregényben olvastam. A rövid fejezetekből álló történet egy másodikos osztály mindennapjaiba enged bepillantást. Megtudhatjuk többek között, hogy a gömböcversenyen milyen sorsra jutott az osztály káposztája, továbbá, hogy miért nem jó ötlet kismalacot vinni az iskolába☺ Még sok más kedves, kacagtató történet található Piret Raud: Tóbiás és a 2/b című könyvében, amelyet jó szívvel ajánlok minden mostani és valaha volt kisiskolás figyelmébe.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.