Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

2022/03/29. - írta: Ildikó_2

Ez a Vörös pöttyös könyv nagyon komoly, mélyen elgondolkodtató, felkavaró társadalmi és emberi problémákat feszeget. Kilencedikesek a főhősök, nem is javasolnám az olvasását általános iskolásoknak!

racz_stefan_fogadj_el.jpgA 15 éves Petra most kezdi a középiskolát. Minden vágya volt bekerülni a Szép Remények Gimnáziumba. Az általános iskolában azért hajtott, hogy ez az álma teljesüljön és az elit iskola ösztöndíjas diákja lehessen. Nagyon boldog, mikor sikerül, izgatottan készül a gólyatáborba, ahol megismerkedik a leendő osztálytársakkal. Összebarátkozik Dáviddal, aki nemi identitásával kapcsolatban nem mer színt vallani. Petrának elárulja, bejön neki Áron, de a srác folyton csak piszkálja. A lány azonban az igazán menők közé szeretne tartozni, ezért inkább Barbara és sleppjének társaságát keresi. Mivel Petra családjának anyagi helyzete jelentősen eltér a többiekétől, a lány aggódik, nem fogadják be maguk közé; végül nagyon rossz döntést hoz: hazudik arról, ki is ő. Dávid és Ákos - akik pontosan tisztában vannak azzal, hogy a lány ösztöndíjas - próbálják figyelmeztetni, ne tegye, előbb-utóbb kiderül, de nem hallgat rájuk.

Természetesen így is történik, Dávid szerencsétlen közreműködésével kitudódik a titka. Petra nem képes megbocsátani a fiúnak, aki sosem akarta bántani. Barbara pedig bosszút esküszik a hazug lány ellen: ráveszi Bálintot, hogy flörtöljön Petrával. Ő nem gyanakszik, örül, hogy Bálint érdeklődést mutat iránta. Azonban egy pénteki randit követően felmegy a fiúhoz. Másnap semmire sem emlékszik, nagyon rosszul érzi magát, fogalma sincs, mi játszódott le az este folyamán. Obszcén telefonokkal kezdik el zaklatni idegenek, egyre kevésbé érti, mi történik. Míg hétfőn szembesül a borzalommal: az ellene bosszút esküdő osztálytársai az ő erotikus videóját töltötték fel az Internetre.

Innen nincs megállás: folyamatos zaklatás és gúnyolódás céltáblája lesz. Sem az édesanyja, sem a tanárok nem állnak mellé, meg sem kérdezik, ő hogy látja a helyzetet, mire emlékszik? Az Anyuka mélységes csalódottságában nem tud megbocsátani a lányának, a pedagógusok az iskola hírnevét védik. Dávid az egyetlen, aki továbbra is a barátja kíván lenni. Ő lesz Petra egyetlen vigasza. De a fiú néhány hétre elutazik Amerikába, így Petra magában őrlődik tovább…

Kihívás Kérdés: Kit enged el Petra?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2217789536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása