Kuckózd be magad a FéSZEK-be és olvass, rajzolj, fess, alkoss velünk! Könyvajánlókat és kézműves ötleteket találsz itt. Töltsd velünk hasznosan az időt!

Madarak a városban

2021/10/13. - írta: KapuZs

madarak.jpgHa városiak lévén, úgy hiszitek, hogy itt csak galambokkal és verebekkel lehet találkozni, akkor ennél nagyobbat nem is tévedhetnétek! A Magyarországon élő kb. 400 faj közül 260 már a városokba is beköltözött – köszönhetően a sok zöld területnek.

A parlagi galambokon és a házi verebeken kívül leggyakrabban a fekete rigóval, a dolmányos varjúval és a szarkával találkozhattok. Ha szerencsétek van, akkor akár csalogányt (másik neve a fülemüle) vagy erdei fülesbaglyot is láthattok, madarak_1.jpghiszen ők ma már a parkok, kertek lakói. De nem kell kimenni a városból ahhoz sem, hogy például vörösvércsét tudjatok megfigyelni; ők az első tornyokkal együtt érkeztek a belvárosokba, ahol fészket is raktak.

Leginkább tavasszal és ősszel láthattok sirályokat. Életmódjukból fakadóan főként a Duna mentén, rajokban fordulnak elő. De a dankasirály élelemszerző körútján szívesen elkíséri még a varjakat is.

Már Budapestre is befészkelt a füstifecske, aki – rejtélyes módon – ragaszkodik az emberekhez. Fészkét általában ereszek alá rakja, és hogy Ti is élvezhessétek vidám csivitelésüket, vigyázzatok ezekre!

madarak_2.jpgCsak néhányat említettem a városokban is fészkelő madárfajták közül. Ha többet is szeretnétek tudni róluk (és a világ többi érdekes teremtményéről), akkor lapozgassátok Schmidt Egon: Madarakról mindenkinek című könyvét.

A madármegfigyelésnek szerte a világon egy hétvégét szentelnek: ez mindig október első hétvégéje. Ugyan ezen már túl vagyunk, de valószínűleg a madarak nem ismerik a naptárt (vagy legalábbis más naptárt használnak, mint mi, emberek), de tollas kis barátainkat egész évben érdemes nézni és hallgatni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuckokonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr916719534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása